ODOBREN PROJEKT GRADU PAKRACU Za obnovu trga 7,5 milijuna kuna!

ODOBREN PROJEKT GRADU PAKRACU Za obnovu trga 7,5 milijuna kuna!

Gradu Pakracu je odobren projekt „Urbanističko – arhitektonsko rješenje središnjeg gradskog trga – glavni trg i pješačka ulica“ koji su izradili LRA Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. i Grad Pakrac vrijedan 8.856.135 kuna koji se odnosi na prvu fazu obnove središta grada, objavila je jučer Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Projekt je kandidiran u programu Ruralnog razvoja, operacija 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, a za realizaciju je odobreno od Agencije 7.448.000 kuna.

Sredstva su namijenjena temeljitoj obnovi i rekonstrukcija Ulice hrvatskih velikana i dijela Trga bana Josipa Jelačića, do županijske ceste koja spaja Strossmayerovu ulicu s Ulicom kneza Branimira (8.120 četvornih metara). Na tom prostoru će se obnoviti sva podzemna komunalna infrastruktura, izgraditi novi park s preseljenjem spomenika žrtvama fašizma na južni dio parka, obnoviti prometnica ispred općinske zgrade i popločiti prometne površine u Ulici hrvatskih velikana i središnji dio trga koje će postati dijelom pješačka zona te izgraditi popratna urbana i parkovna oprema.

Slijedi potpisivanje ugovora, potom raspisivanje javnog  natječaja za izvođače i ako sve budu napravljeno u predviđenim rokovima radovi bi mogli započeti krajem ljeta ili početkom jeseni. Nakon potpisivanja ugovora s izvođačima bit će poznato s koliko točno novaca će još projekt morati sufinancirati gradski proračun.

– Do sada smo iskoristili sve mjere ruralnog razvoja, vodoopskrba sjeverozapadnog dijela, izgradnja prometnice u dijelu Aleje kestenova i sada obnova središnjeg trga za što smo ukupno dobili oko 15 milijuna kuna nepovratno. Financiranje navedenih projekata je u 100 postotnom iznosu iz Mjera ruralnog razvoja, ali smo odlučili iz gradskog proračuna financirati neprihvatljive troškove kako bi projekti u cijelosti bili završeni“, rekla je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Na natječaj u Ministarstvo je pristigla kandidatura za 744 projekta iz cijele Hrvatske u ukupnoj vrijednosti većoj od 1,8 milijardi, a prihvaćeno je 102 projekta u vrijednosti 472 milijuna. S naše županije prihvaćen je po jedan projekt Grada Kutjeva vrijedan 3,1 milijun i Udruge Mađara Lipik vrijedan 2,1 milijun kuna. Među onima koji nisu prošli s naše županije je Hrvatska žena Prekopakre – izgradnja doma udruga vrijedan 4.256.000 te po jedan projekt gradova Požege i Pleternice te Općine Čaglin.

 

 

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email