OCD DELFIN Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela

OCD DELFIN Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela

Danas je u zgradi bivše osnovne škole u Pakracu, u prostorijama Centra za podršku i razvoj civilnog društva Delfin, održan sastanak s ciljem informiranja javnosti o provedbi projekta „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.

Svrha tog projekta, koji uključuje 11 organizacija civilnog društva i koji je financiran od strane Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske uz koordinaciju Ženske sobe – Centra za seksualna prava, je pružanje pomoći žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli uza podršku žrtvama i svjedocima. Projekt će trajati tri godine a financiran je prihodima od igara na sreću s iznosom od 2 milijuna kuna godišnje.

U sklopu projekta volonteri OCD Delfin pružat će pomoć i podršku žrtvama i svjedocima na sudovima u Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji; nakon prijave kaznenog djela ili prekršaja, u policiji, prilikom istrage u državnom odvjetništvu, prije, za vrijeme i nakon završetka sudskog procesa.

To će činiti pružanjem emocionalne i psihosocijalne podrške žrtvama i svjedocima, kao i drugim oblicima pomoći koji su sukladni djelokrugu uključenih organizacija, u svojstvu osoba od povjerenja, pružanjem informacija o njihovim pravima i praktičnim informacijama vezanima za sudski proces, prilikom pratnji na sudove i u proces uključene ustanove, a bit će na raspolaganju potrebitima i telefonski, elektronskom poštom i u prostorijama uključenih organizacija.

Kako bi se senzibilizirala javnost i potencijalni korisnici upoznali s djelovanjem Mreže postavljeni su info pultovi, poput onoga u Centru za socijalnu skrb Pakrac i Bolnici Lipik a uskoro će biti postavljeni u Općinski i Prekršajni sud u Požegi kao i u Garešnici.

Današnji sastanak vodile su koordinatorica OCD-a Mira Bilopavlović i voditeljica projekta Mirsada Popović Damjanović a podršku su mu došli pružiti dogradonačelnik grada Pakraca Marijan Širac, Marija Lokner Zanetti ispred grada Lipika, Josip Komljenović i Siniša Sabljak kao predstavnicu PU Požeško-slavonske, načelnik PP Pakrac Robert Hrastić kao i Katarina Rezler iz CZSS Pakrac, Mirsada Madžarević iz udruge slijepih Pakrac i predstavnici medija.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email