Međunarodni dan sestrinstva: Obrazovanje sestara doprinos kvaliteti liječenja

Međunarodni dan sestrinstva:   Obrazovanje sestara doprinos kvaliteti liječenja

Uručenjem nagrada najboljim medicinskim sestrama i tehničarima te prigodnim predavanjem i programom u konferencijskoj dvorani Quella u Lipiku danas je svečano obilježen Međunarodni dan sestrinstva koje su organizirali Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Srednja škola Pakrac.

????????????????????????????????????

„Svaki bolestan čovjek nada se ozdravljenju ili barem oporavku, a bez stručnog i ljubaznog osoblja to nije moguće. Koliko polažemo u našoj bolnici na stručnost djelatnika djelomično ilustrira podatak da je u zadnjih sedam godina porastao broj medicinskih sestara u stalnom radnom odnosu s 38 na 44, da smo prije sedam godina imali četiri prvostupnice sestrinstva, a danas ih imamo duplo više i još dvije su pred diplomom. Uloga medicinske sestre je od neprocjenjive važnosti, a stručnost i ljubaznost naših sestara veliki je adut“, rekao je Darko Kelemen, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

Na početku svečanosti koja se održava već sedmu godinu za redom goste, učenike i zdravstvene djelatnike pozdravile su Ljerka Pavković, glavna sestra lipičke bolnice, te Vesna Božić, voditeljica kabineta zdravstvene njege iz Srednje škole Pakrac naglasivši važnost i bitnu ulogu u njezi i skrbi bolesnika, ali i važnosti stručnog usavršavanja i obrazovanja medicinskih sestra i tehničara.

????????????????????????????????????

Ljerka Pavković govorila je i o povijesti i tradiciji sestrinstva u Lipiku rekavši kako je ono počelo još od antičkog doba, sve do uspostavljanja ratne bolnice u Lipiku u Prvom svjetskom ratu gdje su medicinske sestre pratile razvojni put sve do profesionalizacije kakvu imaju danas.

Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško – slavonske županije medicinske sestre i tehničare nazvao je pokretačima i snagom u zdravstvenom sustavu ističući izuzetan doprinos u liječenju pacijenata, a čestitkama za njihov dan pridružila se i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević naglasivši zadovoljstvo što se sve više sestara i tehničara odlučuje za nastavak školovanja i time pridonose kvalitetnijem radu ustanove.

????????????????????????????????????

Priznanje „Florence Nightingale“ koje se tradicionalno u ovoj ustanovi dodjeljuje najboljim medicinskim sestrama i tehničarima, uručeno je svom osoblju na odjelu s najtežim bolesnicima u lipičkoj bolnici, a koje je primila voditeljica odjela Jasmina Stokić, a priznanje za doprinos u razvoju i obrazovanju medicinske profesije dobili su Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško – slavonske, te pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.

Svečani ton ovom obilježavanju dali su učenici Srednje škole Pakrac Antonia Polak na violini, Ivana Prakljačić na klavijaturama te zbor, plesna i dramska skupina učeničkog doma Pakrac.

 

PRIOPĆENJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA:

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre. Svake se godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske sestre u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija  zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara. U Gradskoj bolnici Pakrac je zaposleno trenutno 109 medicinskih sestara, od kojih su 2 sa visokom stručnom spremom – diplomirana medicinska sestra/ tehničar, 25 sa višom školskom – prvostupnica sestrinstva i 82 medicinske sestre su sa srednjom stručnom spremom. Uz medicinske sestre u bolnici je 13 primalja, od kojih su 2 prvostupnice primaljstva, koje svoj dan obilježavaju 5. svibnja.

Iva_slika

Broj medicinskih sestara u bolnici je trenutno dostatan za obavljanje ovog plemenitog zvanja u Gradskoj bolnici Pakrac. Najvažnija je edukacija medicinskih sestara i tehničara koja mora biti kontinuirana, kako bismo pratili najnovija dostignuća u sestrinskoj praksi. Educiramo se predavanjima u bolnici koja se održavaju svaki mjesec i odlaskom na kongrese ili seminare namijenjene medicinskim sestrama. Radno okruženje je ugodno, te razumijevanjem ravnatelja prof.dr. sc. Željka Glavića, predstojnice Gradske bolnice dr. Slavice Klaić, kao i svih liječnika i drugog osoblja, lakše savladavamo i poneke poteškoće u radu, a sve u cilju kvalitetnije skrbi za bolesnike.

Ljerka Švajghart, dipl.med.techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email