NOVI DOKUMENT GRADSKE UPRAVE Proračun u malom

NOVI DOKUMENT GRADSKE UPRAVE  Proračun u malom

Na službenoj gradskoj stranici po prvi put je objavljen dokument „Proračun u malom“. Na deset digitalnih stranica Vinko Pečanić, voditelj odjela za financije gradske uprave, jednostavnim jezikom pojašnjava što je proračun, kako se on puni i kako se troši.

U nastavku tekstualno i grafički pojašnjava proračunsku strukturu prihoda i rashoda za 2020. godinu. Ona se inače iskazuje u tablici koja, ovisno od godine do godine, ima između 50 i 60 stranica koje izdatke razdvaja na oko 530 različitih knjigovodstvenih pozicija pa je građanima bez knjigovodstvenog znanja jako teško pronaći i razumjeti pojedinu stavku. Pored toga tekstualno su naglašeni proračunski izdaci u ovoj godini namijenjeni društvenim djelatnostima, gospodarstvu, komunalnim poslovima, kao i sufinanciranje projekata iz fondova Europske unije, kako onima u realizaciji, tako i u pripremi.

U uvodnom dijelu pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, osim što pojašnjava ciljeve objave ovog dokumenta (transparentnost) naglašava: „Proračunom za 2020. godinu obuhvaćen je niz novih projekata značajnih za naselja na području grada Pakraca, kao i nastavak izgradnje već započetih projekata u 2019. godini. Da bi to postigli potrebno je racionalno i štedljivo trošiti proračunski novac. Planiranim proračunom zadržan je, a na ponekim stavkama i povećan dosegnuti nivo izdvajanja za javne potrebe.

Prošle godine objavili smo poziv građanima za sudjelovanjem u kreiranju proračuna. Hvala svima koji su sudjelovali s konstruktivnim prijedlozima. Nadam se kako će ovaj način kreiranja proračuna postati uobičajen.“

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email