NOVA UDRUGA Organizirali se zatočenici logora Bučje

NOVA UDRUGA  Organizirali se zatočenici logora Bučje

Četrnaest bivših zatočenika logora Bučje u subotu je osnovalo Udrugu logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ Požeško-slavonske županije. Za predsjednika je izabran Josip Cah, za zamjenika Josip Straga i za tajnika Darko Mercluft.

Kako je rekao Cah, Udruga će organizirati susrete zatočenika, izraditi monografiju i održavati prostor nekadašnjeg logora na Bučju. Za to u prvoj godini planiraju proračun od 46.000 kuna u kojem sredstva očekuju od Ministarstva hrvatskih branitelja, županije te gradova Pakraca i Lipika, ali i drugih jedinica lokalne samouprave činiji stanovnici su bili zatočeni u logoru.

Da to neće ići tako jednostavno s obzirom da su ovogodišnji natječaji za sredstva prošli, upozorio je Ivan Turudić, dopredsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. On je upoznao članove nove udruge s nastojanjima koje ova krovna hrvatska udruga zatočenika poduzima, naročito u tužbi protiv Srbije i JNA koju je podiglo 50-ak bivših logoraša, mada na sudovima u Srbiji ne očekuju pozitivno rješenje, ali su spremni ići i na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu te pozivaju hrvatske vlasti da ne dozvole ulazak Srbije u Europsku uniju bez plaćanja obeštećenja za zatočene osobe u njihovim logorima.

Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac je pozvao novu udrugu na suradnju u koordinaciji udruga proizašlih iz Domovinskog rata u kojoj sada djeluje već 18 udruga. On je istaknuo da zna da je to puno udruga, no puno je i posla pa ima prostora za sve one koji žele raditi.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email