NOVA PRILIKA PODUZETNICIMA I OPG-OVIMA Sufinancira se edukacija i novo zapošljavanje

NOVA PRILIKA PODUZETNICIMA I OPG-OVIMA Sufinancira se edukacija i novo zapošljavanje

U nizu informacija koje dnevno stižu u uredništvo zaprimili smo ovog tjedna dvije koje bi mogle biti interesantne našim poduzetnicama i nositeljima OPG-ova. Evo o čemu se radi.

Edukacija za poduzetnice u poljoprivredi

Udruga za razvoj poduzetništva „Perspektiva“ iz Lipika otvorila je natječaj za prijave poduzetnica u sklopu projekta „Ženska perspektiva“. Rok za podnošenje prijava traje do 20. lipnja ove godine, a izabranim poduzetnicama omogućit će se edukacijske radionice, studijsko putovanje u Istru i rad s uspješnim udruženim istarskim poduzetnicama, mentorski rad stručnijih savjetnika te u konačnici promocija njihovih proizvoda. Namijenjen je ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, agroturizmom te izradom suvenira i raznih rukotvorina.

Projektom se želi potaknuti poduzetnički potencijal žena te im pomoći da iz proizvođača za vlastite potrebe izrastu u komercijalne proizvođače, usvoje tržišna razmišljanja, poduzetničke i socijalne vještine za uspješno poslovanje te postignu uvjete za korištenje mjera iz Programa ruralnog razvoja.

Projekt „Ženska perspektiva“ provodit će se tijekom 2018. i 2019. godine, a u potpunosti ga s 250 tisuća dolara financira The Coca-Cola Foundation, Osim za našu županiju,  otvoren je za   poduzetnice iz šest kontinentalnih županija.

Sve o projektu „Ženska perspektiva” detaljnije se nalazi na www.perspektiva.hr.

I OPG može zapošljavati sredstvima Zavoda

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva dodana su na listu subjekata koji mogu koristiti novčanu potporu za novozaposlene iz Programa mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Naime, Upravno vijeće HZZ-a usvojilo je dopunu Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2018.

U naputku usvojenih izmjena stoji da OPG koji nema zaposlenih, ukoliko je u sustavu poreza na dobit ili dohodak, može koristiti potpore za zapošljavanje za jednu osobu uz uvjet da je nositelj OPG-a prijavljen na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u svojstvu obrtnika/vlasnika OPG-a, odnosno ne smije biti prijavljen kao zaposlenik kod drugog poslodavca. Odluku o poticanju zapošljavanja i na obiteljskim gospodarstvima u HZZ-u pojašnjavaju činjenicom – ako već postoji izuzeće za obrte i samostalne djelatnosti koje nemaju zaposlenih da ipak mogu zaposliti jednu osobu uz potporu ukoliko je vlasnik prijavljen na mirovinsko i zdravstveno osiguranje nema razloga da se istovjetan bonus ne omogući i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Motiv za ovakav zaokret u svojoj dosadašnjoj praksi je sve izraženiji interes za korištenje potpora za zapošljavanje te da prostor treba otvoriti i poljoprivredi.

Zahtjev za sufinanciranje zapošljavanja vlasnik OPG-a dostavlja najbližem regionalnom/područnom uredu, odnosno ispostavi HZZ-a. U roku od 10 dana od zaprimanja zahtjeva s cjelovitom propisanom dokumentacijom HZZ je dužan  ocijeniti je li prihvatljiv za odobrenje potpore te o tome izvijestiti podnositelja zahtjeva. Ugovor o dodjeli sredstava može se potpisati u roku 8 dana od dana obavijesti o pozitivnoj ocjeni za pojedini zahtjev, uz obvezu da se prethodno dostavi ugovor o radu za radno mjesto za sufinancirane osobe kao i ostalu potrebnu dokumentaciju.  Pravo na ovu potporu traje za prvih 12 mjeseci rada.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook10Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone