Nova iskustva Udruge “Latica” : Svima je važno osjećati se korisnim

Nova iskustva Udruge “Latica” : Svima je važno osjećati se korisnim

Osobe s intelektualnim teškoćama gotovo nikad ne dobiju priliku vlastitim radom zarađivati za život, vrlo često niti volontiranjem pokazati vještine koje posjeduju, no devet korisnika pakračko – lipičke udruge “Latica” i Udruge za promicanje inkluzije Pakrac od studenog prošle godine stječu prva poslovna iskustva kod pakračkih i lipičkih poslodavaca i u raznim lokalnim institucijama kroz projekt “Usluge radnih aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama” vrijednosti oko 1.118.000 kuna koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda što je prvi takav projekt na našem području.

Njih devetero “probija led”, a time i ruše predrasude u našoj lokalnoj zajednici kako su osobe s intelektualnim teškoćama nesposobne za rad. Dokazuju to redovitim odlaskom na različita radna mjesta, ovisno o njihovim interesima i sposobnostima te dosljednim i odgovornim izvršavanjem radnih obaveza. Oni za svoj rad ne primaju novčanu naknadu, no primaju simbolične nagrade, ovisno o poslodavcu, poput besplatnih članarina i interneta ili drugih besplatnih usluga koje nudi tvrtka ili institucija za koju rade.

2

“Raspored njihovih aktivnosti napravljen je u skladu sa sposobnostima, motivacijom i interesima, u prosjeku na posao odlaze dva do tri puta tjedno, po dva do tri sata. Najčešće su to različiti pomoćni poslovi u kojima su se odlično snašli, poput pomoći u kafiću, kuhinji ili različitim poslovima čišćenja. Tijekom adaptacijske faze u prvih nekoliko mjeseci uz korisnike je bio prisutan i asistent, a neki danas samostalno odlaze na posao”, rekla nam je Nikolina Novinc, koordinatorica ovog hvalevrijednog projekta.

Posao u knjižnici, kafiću, pekari…

Jedna od njih je i Ivana Zerdin, koja dva puta tjedno od 10 do 12 sati odlazi u Gradsku knjižnicu Pakrac. “Jako mi je lijepo u knjižnici. Čistim prašinu sa polica i spremam knjige na njihovo mjesto, ponekad sam na dječjem odjelu, a ponekad na odjelu za odrasle. Ovisi gdje ima više posla. Usput mogu posuditi bilo koju knjigu i biti na internetu kad god poželim jer sam zaradila besplatnu članarinu”, rekla nam je Ivana.

4

Uz Ivanu još je osam vrijednih korisnika koji na različite načine pomažu poslodavcima. Nikolina Ostrman pomaže u školskoj blagovaonici u pakračkoj osnovnoj školi braće Radića, Dario Ugarković radi u caffe baru “Pub”, Marino Komljenović redovito odlazi pomagati u pekaru “Futuro” u Pakracu, Davor Tudović na Državnu ergelu Lipik, Damian Keć na raspolaganju je DVD-u Lipik, Domagoj Ljevar pomaže u lipičkom Dječjem vrtiću “Kockica”, Nebojša Ljepoja u Fotoimagu te Sanja Kinder u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman i povremeno u Muzeju grada Pakraca te Gradskom društvu crvenog križa Pakrac.

3

Poslodavci su, kako kaže Novinc, jako dobro prihvatili naše korisnike kao radne kolege i zadovoljni su njihovim radom, a korisnici se osjećaju ravnopravnima, ispunjenim i sretnim jer svojim radom pridonose svojim životnim potrebama kao i svi drugi.

“Moram istaknuti da korisnike na mjestima na kojima rade jako uvažavaju poslodavci i zaposlenici, tu uvijek imamo pozitivnu povratnu informaciju. No, općenito u lokalnoj zajednici još uvijek postoji suzdržanosti zato sve ovo što radimo je u cilju da stanovništvu približimo korisnike kao osobe koji puno mogu, a i žele, svojim vještinama doprinijeti zajednici u kojoj žive”, rekla je Novinc.

Vrlo odgovorni na poslu

Novinc je istaknula kako su njihovi korisnici ponašanjem drugačiji  na poslu nego što su u dnevnom centru u kojem svakodnevno borave u Pakracu. Posao shvaćaju vrlo ozbiljno i radnim obvezama pristupaju odgovorno. Ako su slučajno spriječeni i nisu u mogućnosti taj dan doći na posao, osjećaju veliku potrebu i odgovornost sami se javiti poslodavcu. Svima im je to jako lijepo iskustvo jer su upoznali nove ljude, srdačno su prihvaćeni u radni kolektiv, promijenile su im se karakterne osobine u pozitivnom smislu i postali odrasliji.

Iako su kroz trogodišnji projekt dnevnog centra kojeg vodi voditeljica Tajana Kovačević – Kovačić korisnici svakodnevno obuhvaćeni nizom aktivnosti, kreativnih radionica i socijalizacija koje ih pripremaju za samostalni život, upoznavanje “vanjskog svijeta” kroz projekt radnih usluga  samo je nadogradnja i viša stepenica već postojećeg sustava integriranja u zajednicu, poboljšanja kvalitete njihovih života te pružanja pomoći njima i njihovim obiteljima u prevladavanju stanja socijalne isključivosti.

Projekt usluga radnih aktivnosti formalno završava krajem rujna gdje će voditelji projekta u Zagrebu prezentirati dobre primjere prakse, a u Udruzi “Latica” nadaju se kako će on postati temelj za daljnje samoinicijativno angažiranje korisnika od strane lokalnih poslodavaca.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone