NOVA HRVATSKA RIJEČ Pobijedile hrvatske zamjene za anglizme

NOVA HRVATSKA RIJEČ Pobijedile hrvatske zamjene za anglizme

Zapozorje, oznak, bilješkinja su  nove hrvatske riječi,  odlučila  je povjerenstva na ovogodišnjem natječaju za novu hrvatsku riječ koji od 1993. godine provodi časopis za kulturu hrvatskog književnog  jezika „Jezik“, a kojem je od 2006. godine  pokrovitelj  Zaklada dr. Ivan Šreter.

Svečanost proglašenje, koja se naizmjenično održava u Pakracu i Lipiku, održana je jučer u kongresnoj dvorani Quela lipičke bolnice.

Kako je  pojasnila glavna urednica časopisa „Jezik“, voditeljica natječaja i predsjednica natječajnoga povjerenstva prof. dr. sc. Sanda Ham,  riječ zapozorje  bi trebala zamijeniti  anglizam backstage. Autorica ove kovanice  je profesorica hrvatskoga jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brtan i njoj je uz  pripada 5.000 kn, kipić koji prikazuje dr. Šretera, rad akademskog kipara Tonka Fabrisa i diploma.

Oznak, oznakoviti, oznakovljenje  bi trebalo zamijeniti izraze brend, brendirati i brendiranje. Autor je Drago Štambuk, liječnik i književnik, a trenutačno hrvatski veleposlanik u Izraelu koji je nagrađen isto kao i prvonagrađena, ali s 3.000 kuna.

Riječ bilješkinja autorica Carmen Lešina, profesorice hrvatskoga jezika iz Splita, bi trebala zamijeniti riječ bilježnica koja  u prvom značenju se odnosi na  svezak ukoričenih ili uvezanih listova papira za pisanje ili crtanje, teka, pisanka, kajdanka, svaštara, crtanka, a tek u drugom značenju (ženski) parnjak imenici bilježnik. Njoj je uz kipić i diplomu pripala i nagrada u iznosu od  1.500 kuna.

Na jučerašnjoj svečanosti ugledne goste je pozdravio Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika te Damir Foretić predsjednik Zaklade. O  značaju ovo jezične aktivnosti kao i općenito o hrvatskom jeziku su govorili prof. Igor Čatić i prof. Hrvoje Hitrec.

Nakon što je prikazan već više puta prikazivan film o djelu i liku dr. Šretera „Časnik Mirotvorac“ autora Dražena Bušića, o uspomeni na njega govorila je njegova kolegica, liječnica lipičke bolnice prim. dr. sc. Senka Slivar.

Dr. Ivan Šreter je rođeni Pakračanin, a ubijen je u Domovinskom ratu kao hrvatski domoljub i jezični mučenik. U Jugoslaviji je dr. Šreter bio osuđen zbog hrvatskoga jezika. U bolnički karton upisao je jednomu bolesniku da je umirovljeni časnik, a ovaj ga je tužio i javno vrijeđao jer je on bio oficir JNA pa onda i penzionisani oficir. Riječima umirovljeni časnik, Šreter je, kako je pisalo u tužbi,  povrijedio oficirske osjećaje.

Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ prvi puta je raspisan 1993. godine, a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić. Godine 2006. pokrovitelj natječaja postaje Zaklada Šreter, natječaj dobiva snažan odjek u medijima,  a nagrade nose ime dr. Ivana Šretera, jednoga od rijetkih jezičnih stradalnika u hrvatskoj i svjetskoj povijesti.

Povjerenstvo za izbor  najbolje nove hrvatske između stotinjak prijavljenih riječi na natječaj odabralo je upravo ove tri nove za koje se očekuje da će zaživjeti i pronaći svoje mjesto u narodnoj uporabi jezika što i jeste bit samog natjecanja. Natječaj ima za cilj razvijati pozitivno ozračje za stvaranje i prihvaćanje novih riječi i promišljanje o jačanju hrvatske jezične kulture, rečeno je na svečanosti, ali ne nameće nove riječi jer njihovo prihvaćanje ovisi isključivo o jezičnoj uporabi.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email