NOĆ MUZEJA 2019. Ovogodišnja tema inovacije i digitalna budućnost

NOĆ MUZEJA 2019. Ovogodišnja tema inovacije i digitalna budućnost

Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti i ove godine obilježit će 1. veljače nacionalnu akciju Noć muzeja čija je ovogodišnja tema “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“.

U pakračkom gradskom muzeju ova manifestacija započet će u 18 sati otvaranjem izložbe naziva „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“ autora i povjesničara dr.sc. Dinka Župana, a istovremeno će posjetiteljima biti na raspolaganju i izložba postavljena u prosincu „Priče iz školskih klupa“ koja prezentira pakračko školstvo i njegov povijesni razvoj.

S početkom u 18,30 sati autor izložbe dr. sc. Dinko Župan održat će predavanje u gradskoj vijećnici kompleksa Janković kojim će približiti način školovanja i kontekst u kojem su se u 19. stoljeću školovala djeca u Hrvatskoj.

Posebnost ove noći bit će i povezivanje, odnosno umrežavanje dvaju muzeja, pakračkog i požeškog, kroz direktno uključivanje u međusobne programe od 19,30 do 21,30 sati. Posjetitelji muzeja moći će osjetiti atmosferu muzejskih noći, poslušati koncerte Glazbenih škola iz Pakraca i Požege te pogledati i stručna vodstva po izložbama ovih muzeja.

S početkom u 20 sati za najmlađe i one nešto starije bit će organizirana i radionica kaligrafije.

Tijekom cijele večeri djelatnici pakračkog Muzeja organizirali su niz aktivnosti za mlade naziva „Biti učenik u 21.stoljeću“  gdje će u suradnji s Osnovnom školom braće Radića Pakrac kroz niz edukativnih sadržaja i igru pokušati prezentirati  danas aktualna tehnološka pomagala. Tako  da će posjetitelji moći vidjeti kako izgleda trodimenzionalno printanje, saznati što su to micro:bitovi i QR kodovi,  igrati se s robotima, lansirati se u prošlost fotografskom brzinom te testirati znanje kroz interaktivni kviz i muzejsku zagonetku.
Uz navedeni program, svi posjetitelji imat će i mogućnost pregledavati niz digitalnih sadržaja, od virtualne šetnje po izložbi, virtualne izložbe na internet stranici www.muzej-pakrac.hr te niz digitaliziranih sadržaja na www.digi-pakrac.hr kao i sadržaja digitaliziranih u sklopu izložbe „Priče iz školskih klupa“ od kojih djelatnici pakračkog Muzeja posebno izdvajaju digitaliziranu Školsku spomenicu iz 1878. godine.

Prezentacija specijalnih efekata u filmu

Muzej vojne i ratne povijesti za posjetitelje bit će također otvoren od 18 sati, a uz svoj stalni postav, ugostit će Branka Repalusta, jednog od najboljih svjetskih stručnjaka za specijalne efekte u filmu.

Kako nam je rekao profesor Mario Tušek, Branko Repalust će od 20 sati održati radionicu i prezentaciju nekoliko efekata koje će zbog sigurnosti izvesti vani, a s njim će se građani moći družiti do 23 sata.

Muzej vojne i ratne povijesti također će biti otvoren do 1 sat iza ponoći.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email