NEZAPOSLENOST I ZAPOŠLJAVANJE Dvoje našlo posao u inozemstvu

NEZAPOSLENOST I ZAPOŠLJAVANJE  Dvoje našlo posao u inozemstvu

U siječnju je, iz evidencije pakračkog Zavoda za zapošljavanje, posao dobilo 36 osoba što je petero više nego u prosincu, ali 19 manje nego lanjskog siječnja. Po prvi put nakon približno pola godine iz službene evidencije nezaposlenih dvije osobe su otišle i službeno na rad u inozemstvo, a na Požeštini u siječnju ponovo čak petero. Od preostalih zaposlenih 25 je posao našlo na području županije, a devet u ostatku Hrvatske. Među siječanjskim novozaposlenima je 19 muškaraca i 17 žena, pri čemu je 31 zaposlen na određeno vrijeme, a petero na neodređeno.

Posljednjeg dana siječnja na pakračkom Zavodu u evidencije je bilo 497 nezaposlenih osoba što je za 39 više nego na kraju prošle godine, mjesečno povećanje iznosi 8,5 posto. Porast su uzrokovali točno stotinu novoprijavljenih, dio njih zbog isteka ugovora o sezonskom radu na moru, no to je još uvijek 57 manje nezaposlenih nego lanjskog siječnja, što je pad za 10 posto.

Od nezaposlenih, 193 ih ima prebivalište na području Grada Lipika, a 304 na području Grada Pakraca. Što se tiče obrazovne strukture i dalje najveći broj nezaposlenih ima trogodišnju srednju školu (172), četverogodišnju (109), osnovnu školu 114, manje od toga 68, dok ih je 23 sa završenom višom i 11 s fakultetom.

U siječnju je 147 osoba na pakračkom Zavodu primilo novčanu naknadu koja je prosječno iznosila 2.712 kuna i veća je za 12 posto nego lanjskog siječnja.

Što se tiče županije, krajem siječnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Požega registrirano je 2.668 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj 2019. godine, nezaposlenih je više za 8,4 posto ili 206 osoba, a na međugodišnjoj razini (siječanj 2020./siječanj 2019.), nezaposlenih je manje za 7,6 posto ili 221 osoba.

Posljednjeg dana siječnja u Požeško-slavonskoj županiji bilo je prema evidenciji mirovinskog osiguranja 19.236 zaposlenih što je za 96 više nego lanjskog siječnja.

Stopa nezaposlenosti iznosila je 12,2 posto i u odnosu na lanjski siječanj smanjena je za 0,9 indeksnih poena.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email