NEZAPOSLENOST U RUJNU Zaposlena polovina fakultetski obrazovanih

NEZAPOSLENOST U RUJNU Zaposlena polovina fakultetski obrazovanih

 

Za mjesec rujan neuobičajeno malo je porasta broj evidentiranih nezaposlenih osoba na pakračkom Zavodu za zapošljavanje, tek za 12 u odnosnu na kolovoz tako da ih je sada  671 što je za 135 osoba manje nego lani istoga mjeseca.

Dijelom je to i posljedica za taj mjesec dobrog broja zaposlenih, njih 57. Nadalje ono što je neuobičajeno od toga broja zaposlenih čak njih osam ima završen fakultet pa je na kaju rujna u evidenciji pakračkog Zavoda tek 9 nezaposlenih osoba sa završenim fakultetom. Pored toga posao u rujnu je dobilo  četiri osobe s VŠS, 39 sa SSS, četiri sa završenom osnovnom školom i dvije s nezavršenom. Od  57 novozaposlenih  46 je ostalo raditi na pakračkom ili lipičkom području, a 11 u ostatku Hrvatske. Ono što nije dobro da su tek  četiri osobe zaposlene na neodređeno vrijeme, a čak 10 na nepunu satnicu što u kombinaciji s mjesecom rujnom  navodi na zaključak da su zaposlene u prosvjeti što donekle objašnjava visoku zastupljenost VSS u rujanskom zapošljavanju.

Sagledavajući po mjestu prebivališta u odnosu na kolovozu u Lipiku je s 284 nezaposlene osobe porast za 15, a u Pakracu s 387 osoba je pad za tri.

U rujnu je 108 nezaposlenih ostvarilo pravo na novčanu naknadu u prosječnom iznosu od 2.038 kuna.

Krajem rujna na Županiji u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je bilo 3.218 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec nezaposlenih je manje za 1,3 posto  ili 43 osobe, a na međugodišnjoj razini (rujan 2017./rujan 2016.), nezaposlenih je manje za 18,1 posto ili 709 osoba. U odnosu na broj zaposlenih 19.028 četvrti mjesec za redom stopa nezaposlenost je na Županiji ispod 15 posto.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email