MO Pakrac - jug: Nezainteresiranost stanara za obnovu zgrada

MO Pakrac - jug:   Nezainteresiranost stanara za obnovu zgrada

Krajem siječnja najvažnija aktivnost članova Mjesnog odbora Pakrac – Jug bila je na jednom mjestu susresti predstavnike stanara s upraviteljem zgrada kako bi dobili konkretne informacije o pripremi dokumentacije za najavljivani natječaj energetske obnove višestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i time krenuli u proces prikupljanja potrebne dokumentacije, no do danas nije napravljen gotovo nikakav pomak. Pitanje je do koje razine se Mjesni odbor može uključiti i angažirati ako sami predstavnici stanara ne pokazuju interes, rekao je jučer  Zvonimir Miler, predsjednik MO Pakrac  – Jug, na sastanku s gradonačelnicom Anamarijom Blažević.

Na području Mjesnog odbora Pakrac – Jug je 21 zgrada koja obuhvaća stambene objekte u ulicama Andrije Hebranga, Matice hrvatske te Bolničke i sve posjeduju energetske certifikate što je prvi korak u zadovoljavanju uvjeta natječaja. Pojedine zgrade u fazi pripreme projekte dokumentacije su različito odmakle, u Ulici Andrije Hebranga neke posjeduju projekt obnove, dok je situacija sa zgradama  u Ulici Matice hrvatske loša i mahom nitko od njih nije niti započeo u sakupljanju dokumentacije.

Miler kao problem istaknuo je i činjenicu kako dio zgrada niti nema predstavnika, a ukoliko i dođe do obnove predstavnik je taj koji legitimno predstavlja druge stanare u određenim financijskim obvezama i Mjesni odbor ne može niti ne smije preuzeti tu obvezu.

„Naš prijedlog je da na neki način pomoću stručnih službi Grada ili Poduzetničkog centra Pakrac pomognemo stanarima  i upravitelju zgrada u tom procesu jer je prevelika šteta propustiti priliku obnove zgrada u Pakracu i pitanje je hoćemo li kasnije imati tu priliku. No, stanari se moraju aktivirati i naći međusobnu komunikaciju inače teško da će se bilo što napraviti“, rekao je Miler.

Gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je uskoro i uključivanje javne rasvjete u Ulici Sedlar koja je bila, uz potrebnu infrastrukturu, jedina bez rasvjetnih tijela, a koje je Grad postavio prije dva mjeseca. Ovih dana trebali bi početi i radovi na sanaciji klizišta u Vinogradskoj i Ulici 103. brigade, zatrpavanje kanala u Ulici hrvatske policije iz Domovinskog rata, a Grad je prijavio nastavak radova na izgradnji biciklističke i pješačke staze te odvodnje.

Miler je najavio kako će članovi MO zatražiti sastanak s komunalnim redarom kako bi ukazali na određene komunalne probleme i vidjeli eventualna rješenja.

Blažević je izrazila zadovoljstvo što je Mjesni odbor Pakrac – Jug ozbiljno shvatio svrhu ovakvog okupljanja građana i trenutno je najaktivniji mjesni odbor na području Pakraca, a otvorivši svoj Facebook profil i mail adresu, komunikaciju su približili većem broju ljudi i učinili ju dostupnijom i transparentnom te dodala kako je ovo primjer pravilnog i pozitivnog funkcioniranja mjesnih odbora.

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email