U NEDJELJU Španovčani obilježavaju Duhove

U NEDJELJU Španovčani obilježavaju Duhove
Svetom misom u bivšem vatrogasnom domu u svom nekadašnjem selu Španovčani  i njihovi potomci obilježit će u nedjelju  blagdan Duhova koji je do 1942. godine slovio kao blagdan njihova sela po kojem se zvala u 2. svjetskom ratu spaljena u potpunosti razrušena crkva.
Svetu misu, kako nam je najavio Boris Pleša, predsjednik Zavičajne zajednice Španovčana, s početkom u 11 sati služit će pakrački župnik msgr. Matija Juraković.
Španovica je jedno od četiri naselja u Hrvatskoj kojeg su partizani spalili u 2. svjetskom ratu, znatan dio stanovnika pobili, a ostale raselili s trajnom zabranom povratka. Imovinu im je, nakon što su okarakterizirani  kao državni neprijatelji, oduzeo jugoslavenski komunistički režim, naselio u njihovo selo doseljenike iz Bosne, te preimenovao naselje u Novo Selo. Nakon osamostaljivanja Hrvatske i Domovinskog rata naselju je vraćeno ime Španovica, ali najveći dio imovine Španovčanima nikada nije vraćen u naturalnom smislu, već dijelom kroz simbolične  dugogodišnje novčane isplate.
Sredinom 90-tih godina, u žaru razmišljanja o povratku otete imovine i nematerijalnoj satisfakciji za učinjenu nepravdu u bivšem sistemu, Španovčani su u povodu Duhova 1996. godine organizirali svoj drugi sabor koji je u nekadašnjem selu okupio oko 2000 Španovčana i njihovih potomaka iz cijelog svijet pa i prekomorskih zemalja, a misu je služio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Kuharić.  No, kako je unatoč osnovanoj Zavičajnoj zajednici Španovčana, koja vodi brigu o Španovici i Španovčanima, izostao značajan dio povratka imovine i druga nematerijalna zadovoljština, te uslijed starenja stanovnika, sve je manje Španovačana na Duhovima u njihovoj Španovici.
Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone