“SAMO NEBO NAM JE GRANICA” Završene filmske radionice za 54+

“SAMO NEBO NAM JE GRANICA” Završene filmske radionice za 54+

U prostorima  Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman 17. svibnja  je održan posljednji dan majstorske filmske radionice tematski nazvanoj „Razvoj dokumentarnog filma.“ To je bila treća  i ujedno završna  radionica koja se provodila u okviru Europskog socijalnog fonda projekta „Samo nebo nam je granica“ u partnerstvu Bacača Sjenki iz Zagreba i KPD „Sloga“ iz Pakraca koje je do siječnja ovo zagrebačko kazalište je provodilo i u Zagrebu i Senju. Riječ je interdisciplinarnom programu namijenjenom osobama starijim od 54 godine, sufinanciranom sredstvima Europskog socijalnog fonda  u iznosu od 476.865 kuna.

Radionica je započela 13. svibnja, trajala cijeli tjedan i predstavlja završetak jednog sjajnog filmskog druženja. Kraj projekta zasigurno nije i kraj filmskih zgoda za polaznike, budući da će oni, kako su rekli, svoje znanje nastaviti usavršavati i nakon provedbe projekta tijekom novih filmskih druženja.

Polaznici u Pakracu su se s filmom počeli upoznavati tijekom početne filmske radionice kada su naučili osnove filmske umjetnosti te napravili svoje prve filmove u tehnici stop animacija.

Atmosfera zajedništva i suradnje nastalih na početnoj filmskoj radionici dodatno se razvila na naprednoj filmskoj radionici tijekom koje su polaznici iz Pakraca, Lipika i Daruvara sami osmislili i snimili svoj prvi igrani film. Svi su se polaznici složili da bi na idućoj razini filmskog obrazovanja htjeli naučiti više o dokumentarnom filmu.

Radionicu razvoja dokumentarnog filma u Pakracu su vodili Velimir Grgić, producent, scenarist i dramaturg te Dario Lonjak, redatelj i filmski autor. Tijekom posljednjeg projektnog druženja polaznici su s voditeljima razvijali scenarij za dokumentarni film te podijelili uloge na setu tijekom snimanja. Inspiracija za film bile su zanimljive životne priče polaznika radionice. Također, voditelji su polaznike upoznali s osnovama filmske montaže koristeći materijal koji su sami snimali tijekom radionice.

Filmove polaznika “Samo nebo nam je granica” iz sva tri grada u kojima se projekt održavao   publika iz Pakraca, Lipika i Daruvara imat će priliku pogledati  8. lipnja  u kinu u Hrvatskom domu.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email