NAPLATA PARKIRANJA Prihod ne pokriva niti troškove

NAPLATA PARKIRANJA Prihod ne pokriva niti troškove

U prvih osam mjeseci ove godine na ime parkiranja na obilježenim parkirnim mjestima u Pakracu naplaćeno je 28.582 kunu, što je čak i za oko pet tisuća kuna više (23.367 kn) nego lani u istom razdoblju.

Od ovogodišnjih naplaćenih 28.582 kunu 20.122 kune je naplaćeno u kovanicama na parkirnim aparatima (lani 18.092 kn), 5.940 kn SMS-om (lani 4.316), 2.320 kn su priskrbile kazne (lani 960 kn), a tek jedan građanin je ove godine kupio pet mjesečnih karata (40 kn – druga zona, 150 kn – prva zona) što ga je koštalo 200 kuna, dok lani nitko nije uzeo mjesečnu kartu.

Da vlasnici ili korisnici stambenih i poslovnih prostora u centru grada nemaju nekih većih problema s parkiranjem posebice ilustrira podatak da nitko od njih nije posegnuo niti za mogućnost kupovine godišnje parkirne karte  koja u prvoj zoni za stanare košta skromnih 600 kuna, dok za  ostale fizičke osobe ona košta 1500 kuna, a za pravne 2.000 kuna, kao niti iskoristio predviđenu mogućnost rezervacije mjesta što podrazumijeva zabranu parkiranja za sva vozila osim onoga čija registarska oznaka je ispisana na  rezerviranom parkirnom mjestu koja godišnje košta  2.500 kuna.

U gradskoj upravi su uvijek isticali da cilj naplate parkiranja nije punjenje proračuna nego osiguravanje protočnosti vozila, odnosno onemogućavanje zaposlenih ustanova da u središtu grada ostavljaju vozilo cijelog radnog vremena. Međutim upravo podatak o prodaji mjesečnih i godišnjih karata, te (ne)rezervaciji parkirališta od onih koji su „osuđeni“ da svakodnevno satima koriste gradska parkirališta pokazuje da bio stroža kontrola (ili možda razgovor) poboljšali proračunski prihod koji sada nije dostatan niti za isplatu plaća kontroloru, a kamoli ostalih troškova (softver, servisi aparata)

Na slabu naplatu parkirališta utječe i činjenica da osim ovih službenih parkirnih mjesta u tom dijelu grada postoje i ona neobilježena koja se nalaze uglavnom na privatnim parcelama (preko puta suda, ispred robne kuće, kod malog mosta, a posljednje vrijeme sve više i na očišćenoj  parceli na Trgu  dr. Franje Tuđmana). Ona su u vrijeme naplate parkiranja često popunjenija od službenih.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email