NAKON 15 GODINA Uklonjena ružna skela u centru grada

NAKON 15 GODINA Uklonjena ružna skela u centru grada

Jučer je nakon 15 godina uklonjena građevinska skela oko zgrade „socijalnog“ u Ulici hrvatskih velikana i građanima je postala vidljiva jedna od ljepših gradskih fasada. Uklanjanje skele je ujedno i znak da je obnova pročelja na ovoj zgradi pri kraju. Od građevinskih radova ostalo je još dovršetak prizemnog dijela, majstorskim jezikom rečeno „cokla“ te uklanjanje ostataka gradilišta.

Radovi na obnovi pročelja zgradi koja je u suvlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (65,24%) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (34,76%)  započeli su lani u studenom,  a prema tadašnjim informacijama iz Službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje su nam najavili radove u vrijednosti 1.174.000 kuna s PDV-om koje će izvoditi požeška tvrtka Presoflex gradnja s rokom završetka od četiri mjeseca, koji je na kraju uobičajeno udvostručen. Za to je izrađen projekt sanacije pročelja, koje uključuje rješenje sanacije narušene konstrukcije, zamjenu oluka i prozora na pročelju, sanaciju vlage prizemlja i sanaciju pokrova krovišta.

Zgrada sagrađena 1903. godine je pod zaštitom Konzervatorskog odjela, jer se nalazi u kulturno-povijesnoj cjelini grada Pakraca i kako nam je tada rekla Danela Vujanić, viša stručna savjetnica konzervatorica u pakračkom uredu Konzervatorskog odjela u Požegi, obnovom zgrade bit će vraćen izvorni oblik kakav se vidi na povijesnim fotografijama, čak će se na nekim dijelovima pročelja vratiti detalji koji su nestali prilikom godina propadanja.

Nažalost, ova sanacija se odnosila samo na vanjski dio tako da će u unutrašnjosti ona i dalje ostati jedna od najderutnijih pakračkih zgrada u kojima radi bilo koja državna služba.

Ono po čemu je još zgrada specifična je upravo ta petnaestogodišnja opasnost skelama.  Godine 2004. na zahtjev pakračkog komunalnog redara Tomislava Luksetića, korisnici ove zgrade postavili su građevinsku skelu koja je sve ove godine služila kao zaštita prolaznika od mogućih padova komada pročelja zgrade. Deset godina poslije,  2014. godine,  oba zavoda su, umjesto u obnovu pročelja uložila sredstva za obnovu skele, zamjenu dijela sustava za odvodnju krovnih voda i postavu snjegobrana kako bi se spriječilo dodatno propadanje pročelja, no zadržavanje skele tada je još bilo neophodno dok se pročelje kompletno ne obnovi.

Pakrački list je o tome pisao bezbroj puta tražeći odgovore u tijelima vlasnika, ali nikada ništa nismo dobili. Sada je konačno i ta priča završena i u povijest je otišla najdugovječnija skela u središtu grada.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email