[NAJAVA] INICIJATIVA NAROD ODLUČUJE U četvrtak na tržnici prikupljanje potpisa

[NAJAVA] INICIJATIVA NAROD ODLUČUJE U četvrtak na tržnici prikupljanje potpisa

Grupa volontera inicijative „Narod odlučuje“ organizirala je prikupljanje potpisa na Gradskoj tržnici Pakrac, u četvrtak 24. svibnja, od 7 do 12 sati.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” 13. svibnja počela je diljem države s prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti potpise najmanje 10 posto od ukupnog broja registriranih birača, točnije 374.740 potpisa. Prema podacima Ministarstva uprave, prvog dana prikupljanja potpisa, u registar birača u Republici Hrvatskoj upisano je 3.740.409 hrvatskih državljana s pravom glasa i s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Potpisi građana prikupljati će se do 27. svibnja, a inicijativa “Narod odlučuje” građane pita dva pitanja. Prvo se odnosi  na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo je pitanje fokusirano na nacionalne manjine, jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor s malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i proračuna.

Volonteri građanske inicijative “Narod odlučuje” pozivaju građane Pakraca i Lipika da svojim potpisom podrže dva referendumska pitanja koja su, kako kažu, prvi korak prema pravednijem izbornom sustavu, a samim time i konkretnim promjenama za boljitak Hrvatske.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email