“NADOPUNJENO” DIVLJE ODLAGALIŠTE Bezobrazluk koji svi plaćamo!

“NADOPUNJENO” DIVLJE ODLAGALIŠTE Bezobrazluk koji svi plaćamo!

Zatečena ponašanjem nekih svojih sugrađana, koji su iznova pokazali da će svoj kućni otpad bolje istovariti u obližnjem šumarku nego ga adekvatno zbrinuti, danas je našu redakciju posjetila Mira Mercluft iz Prekopakre. Prisjela joj, kaže, nedjeljna popodnevna šetnja kad se iz pravca Prekopakre, preko „širokog polja i dubokog jarka“ uputila prema Pakurnovcu i na putu naišla na dvije gomile svježe odbačenog kućnog otpada.

Zamoljeni da to dokumentiramo, uputili smo se na lice mjesta i tamo su nas dočakala brda starih osobnih stvari, ali i krupnog kućnog otpada. Po prilici dvije traktorske prikolice pune smeća jednog domaćinstva drsko su istovarene uz prteni put i ostavljene nam na brigu il` nebrigu.

Mira tvrdi da ovo nije nova niti priča niti lokacija divljeg odlagališta: „Događalo se to i prošle godine, ali je netko došao bagerom i sanirao. Baš kad smo pomislili da smo se riješili primitivizma, ponovi se ovakav bezobrazluk!“. A sve to na samo stotinjak metara od glavne Starčevićeve ulice, isto toliko od škole i vrtića te možda pedesetak metara od turističkog dijela staze uređenog iz projekta „Stazama lipicanca i kune“…

Velika količina robe, plastike, fotelje, televizor ili plastična vrtna garnitura samo su djelić šarenog smeća od… koga? Krivca ovaj put i nije nemoguće pronaći. Možda nepažnjom, a možda nemarom, u otpadnoj masi odbačeno je nekoliko računa starijeg datuma koji su uredno naslovljeni na isto ime i relativno jasno sugeriraju na čija će vrata narednih dana pokucati komunalni redar Grada Pakraca. On je već obaviješten i uskoro će po prijavi izaći na uviđaj.

Hoće li ovaj primitivizam netko platiti? Hoće, međutim, bolje je pitanje – tko. Komentirajući konkretan slučaj, ali i tumačeći ovlasti jedinice lokalne samouprave propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Tomislav Luksetić, komunalni redar je pojasnio proceduru i postupanje po službenoj dužnosti. Iz njega je, na žalost, najmanje izgledno da će po džepu dobiti onaj tko to najviše zaslužuje (osim ako nije ujedno i vlasnik parcele na kojoj je ostavio otpad, što je malo vjerojatno), jer će rješenje o čišćenju (što je u ovom slučaju i jedina propisana kazna) komunalnog redara završiti upravo kod vlasnika zemljišta na kojoj se otpad trenutno nalazi. Najizglednija je ipak opcija da će friški deponij ukloniti i sanirati Grad pa ispada da ćemo tuđu nekulturu platiti svi mi. Prošle godine je za takve i slične intervencije (sanaciju divljih deponija, ali i ostalih nelegalnih odlagališta) Grad iz proračuna izdvojio 54 i pol tisuće kuna. Za ovu godinu je po istoj stavci predviđeno 50 tisuća kuna.

Ostaje nejasno zašto građani ili mještani u ovakvim situacijama ne koriste uslugu „Komunalca“ koji je na razne načine obavijestio sve korisnike javne usluge odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada da imaju jednom godišnje pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada. Dovoljno je okrenuti njihov broj (411-225) i dogovoriti termin.

Iz Komunalca kažu da su u 2018. godini na pakračko – lipičkom području imali sveukupno 250 poziva za odvoz glomaznog otpada od čega je 180 bilo s pakračkih, a 70 s lipičkih adresa.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email