NA PARIŠKOM FESTIVALU Nagrađen film o pakračkoj psihijatriji

NA PARIŠKOM FESTIVALU Nagrađen film o pakračkoj psihijatriji

Dokumentarni film ‘Pouke o čovječnosti’ redatelja Branka Ištvančića osvojio je na 38. izdanju Međunarodnog festivala URTI Grand Prix for Author’s Documentary u Parizu Brončanu medalju, jednu od četiri glavne nagrade za autorski dokumentarac.
Film „Pouke o čovječnosti“ je priča  jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja iz Pakraca koji su 29. rujna 1991. godine uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz  naše bolnice.


Film je nastao prema istoimenoj knjizi Veljka Đorđevića, pokretači projekta su Ištvančić i producent Antun Ivanković, a snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. i 2019. uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris.
Suradnja Grada Pakraca, autora knjige Pouke o čovječnosti Veljka Đorđevića, psihijatrice Marijane Braš i redatelja i scenarista Branka Ištvančića datira iz 2016. godine. Na obilježavanje obljetnice evakuacije te godine dr. Marijana Braš bila je izaslanica predsjednice RH. Na premijeri u HNK je izjavila da je bila šokirana skromnošću obilježavanja ovako velikog događaja. Vrativši se u Zagreb odlučila je da priča mora dobiti veću dimenziju. Uskoro je dr. Veljko Đorđević napisao knjigu svjedočanstava i rekonstrukcije događaja evakuacije Pouke o čovječnosti.

Film je premijerno prikazan lani u svibnju u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba, a Pakracu prošle jeseni u povodu obilježavanja obljetnice akcije.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email