MUZEJ GRADA PAKRACA Retrospektivna izložba Branke Uzur

MUZEJ GRADA PAKRACA Retrospektivna izložba Branke Uzur

U Muzeju grada Pakraca u četvrtak 16. svibnja s početkom u 18 sati bit će svečano otvorena retrospektivna izložba svestrane umjetnice Branke Uzur, hrvatske keramičarke koja je rođena u Zagrebu 1954. te umrla u Opatiji 2013. godine.

Bila je osebujna umjetnica, a zbog svog iznimnog talenta i svestranosti stekla je zavidan ugled u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti osamdesetih godina prošlog stoljeća. Dobila je mnoštvo nagrada i priznanja te izlagala u više prestižnih galerija i muzeja. Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu završila je 1973. godine, a 1978. diplomirala je na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beogradu. Bavila se konzerviranjem i restauriranjem keramike i stakla, slikarstvom te oblikovanjem staklenih skulptura. Od 1992. do 2008. živjela je u Australiji. Nekoliko godina živjela je i na Cipru kao voditeljica projekta za promociju lijepih zanata. Nakon povratka u domovinu 2010. teško se razboljela i umrla.

„Izložbom širu javnost želimo upoznati s ovim iznimnim i posebnim umjetničkim opusom nastalom na različitim stranama svijeta i u različitim fazama života ove umjetnice. Stoga ćemo na izložbi prezentirati keramoskulpture, uporabnu keramiku, slike i crteže od samih početaka umjetničkog djelovanja pa sve do njene prerane smrti 2013. godine“, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email