MUZEJ GRADA PAKRACA Okrugli stol o ostavštini obitelji Janković

MUZEJ GRADA PAKRACA Okrugli stol o ostavštini obitelji Janković

Okrugli stol naziva „Oživljena baština“ ugostio je 15-ak sudionika jučer poslijepodne u Muzeju grada Pakraca kojima je njegova ravnateljica Jelena Hihlik na početku jučerašnjeg susreta uputila riječi pozdrava i dobrodošlice. Bili su to uz građane zaljubljenike u povijest i Jasna Nikles Horvat , načelnica općine Zrinski Topolovac prva načelnica neke općine u povijesti Bjelovarsko Bilogorske županije, zamjenici gradonačelnice Marijan Širac i Nikola Ivanović, i jučerašnji predavač dr. Zdravko Palavra rođeni Pakračanin, profesor, autor knjige „Jankovići Daruvarski“ i dugogodišnji član Povijesnog društva Pakrac – Lipik.


Okrugli stol proizašao je iz ideje o oživljavanju povijesti plemenite obitelji Janković i njihovog prebivanja na ovom prostoru kao važnog dijela povijesti, identiteta i baštine grada Pakraca, a održan je uoči manifestacije „Tragom Jankovića“ koja će danas u kuriji Janković s početkom u 17 sati kroz razne sadržaje javnosti pružiti bolji pogleda na to minulo vrijeme.


Dr. Zdravko Palavra je u skoro jednosatnom izlaganju predstavio presjek povijesti obitelji Janković te kakav su trag ostavili na Pakracu i Daruvaru, a na njegovo predavanje nadovezao se prof. Stjepan Benković, predsjednik Povijesnog društva Pakrac – Lipik, sa saznanjima o tragu koji su Jankovići ostavili u Gaju.


Jasna Nikles Horvat na okruglom je stolu iznijela informacije i iskustva s poviješću inspirirane manifestacije imena „Dani Zrinskih“ koja se unazad desetak godina održava u Zrinskom Topolovcu i koja se iz jednodnevnog događaja postepeno pretvorila u trodnevnu manifestaciju, što bi moglo poslužiti kao smjernica razvoja „Tragom Jankovića“ kroz naredne godine.


Na okruglom stolu sudjelovao je i Marko Barčan, direktor pivovare Slavonica, koji je grofa Julija Jankovića iskoristio kao vizualni identitet svog piva „Grof“, i koji je okupljenima opisao kako je do toga došlo i što ga je na to inspiriralo.


Nakon „službenog“ dijela jučerašnjeg susreta razgovor i druženje su nastavljeni u neformalnom tonu s pozivom Jelene Hihlik svima da sutra tj.danas svojom prisutnošću uveličaju i podrže manifestaciju „Tragom Jankovića“.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email