MINSKO SUMNJIVE POVRŠINE PAKRACA I LIPIKA Sada sumnjiva još 24 četvorna kilometra

MINSKO SUMNJIVE POVRŠINE PAKRACA I LIPIKA Sada sumnjiva još 24 četvorna kilometra

Na kraju prošle godine na području Grada Pakraca je bilo još 21,2 četvornih kilometara minsko sumnjivih površina, a na području Grada Lipika 2,7 četvornih kilometara što je oko 6 posto ukupno minsko sumnjivih površina u Republici Hrvatskoj i sve takve površine u županiji, izvijestio je na današnjem sastanku Dubravko Krušarovski iz Hrvatskog centra za razminiranje, podružnice Osijek.

O stanju  minsko-sumnjivim površinama on je izvijestio pakračku gradonačelnicu Anamarija Blažević, te predstavnike šumskih, lovačkih i planinarskih društava Pakraca i Lipika koje to s razlogom ponajviše interesira jer je najveći dio još uvjek sumnjivih površina pod šumama.

U prošloj godini na području  jedinica lokalne samouprave Pakraca i Lipika je takozvanim tehničkim izvidima oznaka sumnjivosti skinuta s oko 2,8 četvornih kilometara i to na  području uz cestu Branešci-Mijači i šumskim područjima oko Kusonja, Donje Šumetlice, šireg područja Subocke, Donjeg Čaglića i Kovačevca te  oko 55 hektara uz planinarski put Velika poljana-Brezovo polje, gdje je istim izvidimo dodatno uvršteno nešto više od 5 hektara u minsko-sumnjive površine.

Nakon provedenih aktivnosti  potvrde i uvjerenja o razminiranosti su nadalje  dostavljena za oko 2,3 četvornih kilometara na 9 lokacija pojedinačne veličine od 15 do 50-tak hektara i to na poljoprivrednim površinama oko Brusnika, te šumskim područjima oko Kusonja, Kričaka, sjeveroistočno od Pakraca, brda Čukur, Donjih i Gornjih Grahovljana, Dereze, te već spominjanom područje Velika poljana – Brezovo polje.

Što je na tih razminiranih 2,3 četvorna kilometara konkretno pronađeno od minsko-eksplozivnih naprava ponovo nismo uspjeli doznati, ali je gospodin Krušarovski obećao taj podatak dostaviti naknadno.

U tijeku su  radovi razminiranja  na sedam radilišta, od čega na više manjih poljoprivrednih površina u ukupnom iznosu od 3,7 četvornih kilometara na području Pakraca i Lipika, te na nešto više od 3 kilometara šumskih površina oko Kusonja, Donje Šumetlice, Brezovog polja i u unutrašnjosti Psunja.

Ove radovi financiraju Europski poljoprivredni fond i državni proračun RH s više pozicija.
Kada se oni završe na području Grada Pakraca ostat će minski sumnjivih nešto više od 16 kilometara, a na području Grada Lipika 1,6 kilometara, čuli smo na današnjoj prezentaciji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email