MATURANTI SE VRATILI IZ STRASSBOURGA Ponosni na uspješno predstavljanje Hrvatske

MATURANTI SE VRATILI IZ STRASSBOURGA Ponosni na uspješno predstavljanje Hrvatske

Prepuni dojmova, umorni, ali zadovoljni vratili su ovogodišnji maturanti pakračke gimnazije iz posjeta europarlamentu u Strasbuorgu gdje su boravili kao nagrada za sudjelovanje na video-natječaju Euroscola  2017 koji provodi Ured Europskoga parlamenta u Hrvatskoj na kojem su u konkurenciji 50-tak hrvatskih srednjih škola osvojili 3. mjesto. U nizu novih iskustava najvažnije im je saznanje, kažu sami maturanti, da je Europa nevjerojatno raznolika što je po oblačenju, ponašanju i mnogo čemu još bilo vidljivo u njihovom radnom danu u parlamentu. Ni u čemu, kažu maturanti, nisu zaostajali za drugima. Čak što više u mnogo čemu su i prednjačili.

U četverodnevnom putovanju čija osnovne troškove sa 7000 eura pokrio Europski parlament najvažniji im je dan bio 16. veljača koji su najveći dio proveli u parlamentu u društvu sličnih izaslanstava vršnjaka iz preostalih 27 članica EU ili oko 700 sudionika.

Nakon pripremnih radnji u 10 sati su u glavnoj vijećnici Europskog parlamenta počeli s plenarnom sjednicom na kojoj se predstavilo svako izaslanstvo. Naše su predstavljali pozdravom Mihovil Šimić, te uvodnim govorom Barbara Krejči koji u prijevodu objavljujemo na kraju teksta, a može se video pogledati na internetu   http://bit.ly/2E1J7lh . Iako je bio nešto duži od protokolom predviđenog,  kažu maturanti, bio je  jedan do najboljih koji  su toga dana čuli u vijećnici.

Nakon toga su se podijelili sa svim ostalim učesnicima u šest tematskih radionica, a Barbara je predsjedavala radionicom s predstavnicima svih zemalja koja se bavila temom kakva će biti budućnost Europe.

Nakon zaključaka po radionicama vratili su se na plenarnu sjednicu gdje su oni prezentirani, a na njihova pitanje je odgovarao potpredsjednik parlamenta EU. Nažalost naša Melita Klaić nije došla na red da postavi svoje pripremljeno pitanje: zašto proizvodi proizvedeni u drugim zemljama EU  koji se u Hrvatskoj nisu iste kvalitete kao u zapadnim i sjevernim zemljama EU.

U poslijepodnevnom programu svi sudionici su odgovarali na test od 15 pitanja o Europskoj uniji i kulturi članica s ponuđenim odgovorima pri čemu je svatko od pitanja i odgovora bilo napisano na jednom od 15 službenih jezika EU tako da su morali tražiti prevoditelja iz pripadajuće zemlje, a upravo ta komunikacija s mladim ljudima iz različitih zemalja je bila osnovna zamisao organizatora njihovog boravka.

Ponovo je kao i cijelog dana, kažu njene razredne kolege i profesorice Vesna Ančić i Zvjezdanom Šteković koje su im bile pratilje, briljirala Barbara koja se plasirala na završni kviz od 16 sudionika koji su raspoređeni u 4 mješovite ekipe. Barbarina je osvojila drugo mjesto s bodom manje od pobjednika te je dobila za uspomenu duksericu i šiltericu s amblemima EU.

Večer ranije su razgledali Starsbourg, u dolasku se zadržavali u  Ulmu gdje su razgledali poznatu katedralu, a u povratku su u Muenchenu posjetili pivnicu.

Dio ostvarenih kontakata s mladim ljudima iz cijele Europe u europarlamentu već je nastavljen na društvenim mrežama. No ostala su i vrijedna druga iskustva, mnoštvo toga je novog doživljeno pa će im ovaj posjet Europskom parlamentu ostati nezaboravan za cijeli život. Vrijedilo se je u prosincu potruditi prilikom izrade video-filma  u trajanju od 90 sekundi, pa se neizmjerno zahvalni profesorici Ančić koja je sve to inicirala. Mlađim kolegama poručuju da dogodine slijede njihov put.

BARBARA KREJČI: Hrvatska puna života

Mi dolazimo iz Hrvatske, zemlje tisuću otoka, zlatnih slavonskih polja, čudesnih nacionalnih parkova i dugotrajne tradicije koja seže do sedmog stoljeća. Vjerojatno ste čuli za Hrvatsku kao jedno od najposjećenijih turističkih odredišta, kako ljeti, zahvaljujući znamenitostima jadranskih obalnih gradova na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine koje oduzimaju dah, uključujući stari dio grada Dubrovnika kao najbolje poznatu od njih, tako i tijekom zimskih mjeseci za koje je dovoljno reći da je naš glavni grad, Zagreb, proglašen najboljim adventskim odredištem u Europi triput zaredom, pa se čini da je naš trenutni međunarodni slogan „Hrvatska, puna života“ opravdan. Naša naširoko prepoznata gostoljubivost kao i svjetski visoko rangirani uspjesi u sportu, znanosti i tehnologiji glavni su razlozi za opis Hrvatske kao „male zemlje s velikim ljudima“. Isto tako, ne treba zaboraviti da je kravata, ključni dio odjevne kombinacije svakog europarlamentarca, izvorno dizajnirana u Hrvatskoj. Nadalje, grad u kojem živimo i pohađamo srednju školu zove se Pakrac i smješten je u kontinentalnom dijelu Hrvatske, 120 km od Zagreba. Mi smo polikulturalna zajednica već stoljećima, ali ta je multietničnost, nažalost, bila naglašena i tijekom teških vremena Domovinskog rata kroz koji je Pakrac prolazio od 1991. do 1995. Međutim, ranija povijest našeg rodnog grada, s prvim spomenom u 13. stoljeću, obilježena je zanimljivom činjenicom – upravo se u Pakracu nalazila najstarija kovnica novca u Hrvatskoj i izrađivao se prvi hrvatski novac. Naposljetku, srednja je škola u koju idemo Srednja škola Pakrac koja ima otprilike 500 učenika koji pohađaju ili gimnaziju ili strukovne škole i mi smo, kao ovogodišnji maturanti, počašćeni i zahvalni Euroscoli što nam je omogućila da sudjelujemo u ovom izvanrednom projektu, da se i naš glas čuje te da ujedinimo vlastite prijedloge s idejama ovih mladih obrazovanih ljudi da bismo zadovoljili definiciju unije, poručila je na engleskom jeziku  vršnjacima ispred pakračkih maturanata Barbara Krejči na otvaranju plenarne sjednice u euro-parlamentu.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email