LOVAČKA SVEČANOST NA OMANOVCU Savez i Županija pomažu lovstvo

LOVAČKA SVEČANOST NA OMANOVCU Savez i Županija pomažu lovstvo

Sva 23 lovačka društava s područja Požeško-slavonske županije su jučer na Planinarskom domu na Omanovac potpisali s Hrvatskim lovačkim savezom Ugovor o izradi lovno gospodarske osnove koju će izrađivati Savez.

Lovno gospodarske osnova je zakonom obvezni temeljni dokument koji mora posjedovati svako lovačko društvo i ona predstavlja temelj za gospodarenjem lovištima. Trošak izrade 6.600 kuna uvećani za PDV po društvu će platiti Županija, obećao je župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević. Kako je rekao to je nagrada društvima za izvrsno gospodarenje županijskim lovištima, ali i čestitka, ne samo za ono što su napravili u trajanja prošle desetogodišnje koncesije, nego i za  doprinos razvoju turizma koje će napraviti u budućem razdoblju.

Đuro Dečak, predsjednik HLS obraćajući se lovcima istaknuo je loš zakonski položaj lovstva koje je u puno gorem položaju nego ista djelatnost u ostalim zemljama Europske unije. Ne odnosi se to samo na dokument lovno-gospodarske osnove, koji je kako je rekao, više nalik na nikom potreban doktorski rad nego  na lovačku evidenciju i financijski je teret društvu, što nije jedini slučaj u lovstvu te se vode pregovori oko niza zakonskih izmjena koje bi upravljanje lovištima i razvoj lovstva u Hrvatskoj učinio dostupnijim i logičnijim.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, pohvalila je rad lokalnih društava, ocijenivši ih izuzetno vrijednim, a dobre rezultate zahvaljuju odličnoj organizaciji i visokoj stegi koja vlada u društvima.

Gostima je zahvalio Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza županije i potpredsjednik HLS.

U ima pakračko-lipičkih društava ugovore su potpisali predsjednici društava: Pero Jambreković (LD „Košuta“ Pakrac), Aleksandar Terer (LD „Jelen“ Lipik), Antun Jakobi (LD „Psunj“ Pakrac), Josip Delorenci (LD „Fazan“ Pakrac) i Damir Grujić (LD „Slavuj“ Gaj). Sva ova lovačka društva prošli mjesec su sa Županijom potpisali treći koncesijski ugovor koji će narednih 10 godina plaćati ovisno o veličini i bogatstvu lovišta godišnju naknadu između 13 i 25 tisuća kuna.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email