LIPIČKA BOLNICA: 25 zaposlenika u samoizolaciji

LIPIČKA BOLNICA: 25 zaposlenika u samoizolaciji

Od nedjelje 25 zaposlenika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik je u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom. Oboljela žena je s područja Osječko-baranjske županije bila u bolnici kao pacijentica. Nakon što je u petak 3. srpnja napustila bolnicu, narednog dana je bila pozitivna na testu na koronavirus i nakon reakcije epidemiologa s njene i naše županije u samoizolaciji su završile osobe za koje se smatra da su imale epidemiološki kontakt: dva liječnika, 10 medicinskih sestara, 7 fizioterapeuta, tri nosača, maserka, te po jedna osoba iz kuhinje i spremačica, potvrdio nam je ravnatelj Darko Kelemen.

Pored toga, za 25 pacijenata s tog odjela bolnica je ponudila da o bolničkom trošku ostanu u samoizolaciji na odjelu uz medicinsku njegu koliko dozvoljava postupak samoizolacije. No, u utorak je ipak 12 pacijenata otišlo kući, a odlazak u srijedu je najavilo još dvoje uz preporuku da se jave svom epidemiologu Na tom odjelu, narednih 14 dana, neće se primati novi pacijenti.

Osoblje će nakon 14 dana izolacije biti testirano na prisutnost virusa, a ako kod nekih bude simptoma onda i ranije.

U bolnici nema nikakve panike i ostali odjeli i sve ambulante uz strogu primjenu epidemioloških mjera rade normalno. Ulaz u terapeutske prostore je moguć samo kroz jedna vrata i preko dezinfekcijske barijere za obuću, uz obavezno mjerenje tjelesne temperature, nošenje maski i dezinfekciju ruku. Kako je odjel na kojem je bila smještena zaražena pacijentica zatvoren, tako će se lakše i podnijeti odsustvo osoblja u samoizolaciji jer su i oni najvećim dijelom radili na tom odijelu, dok će se ostali dijelom nadomjestiti privremenim odustajanjem nekih zaposlenika od planiranih godišnjih odmora, kaže Kelemen.

Virus uzrokovao pad prihoda

Cjelokupna ova situaciju s epidemijom dovela je Bolnicu u stanje kakvom nije bila od početka normalnog poratnog rada – da ne ispunjavaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Zbog obustave rada tijekom travnja i svibnja je ostvaren minus prema ugovoru od 2,7 milijuna kuna što znači da za toliki iznos dobiven kroz mjesečne limite od HZZO-a nisu odradili prema pacijentima, bilo stacionarnim, bilo ambulantnim. U lipnju je ostvaren prebačaj oko 70.000 kuna. Manji je broj i pacijenata koji sami plaćaju liječenje u bolnici i on se kreće na razini trećine lanjskih što također utječe na pad prihoda. Unatoč tome, bolnica novčano u potpunosti funkcionira i svi računi su podmireni najviše zahvaljujući akumuliranim viškovima u prethodnim godinama, a svi troškovi su svedeni na najnužnije pri čemu su zadržani svi zaposlenici uključujući i one koji imaju privremene ugovore o radu. Unatoč svemu tome projekt Terme Lipik koji provode zajedno s Gradom Lipikom ukupne vrijednosti oko 70 milijuna kuna ide dalje. U tijeku su razni natječaji, a konkretan početak radova mogao bi biti već u rujnu na proširivanju restorana, kaže ravnatelj Kelemen.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email