KUD “SELJAČKA SLOGA” PREKOPAKRA: D. Arland peti mandat, godina u znaku 90. obljetnice

KUD “SELJAČKA SLOGA” PREKOPAKRA: D. Arland peti mandat, godina u znaku 90. obljetnice

I naredne dvije godine KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre vodit će dosadašnja predsjednica Dubravka Arland. Odlučeno je tako na izbornoj skupštini održanoj 9. ožujka u prostorijama Lovačkog doma na Matkovcu. Povjerenje za peti mandat u nizu nove/stare predsjednice samo je potvrda kvalitetnog rada zaslugom kojeg je prekopakranska udruga danas neizostavan i važan čimbenik društvenog i kulturnog života Pakraca.

Osim izbornog dijela, skupština je imala i svoj izvještajni dio, a kao najvažnije momente u 2018. godine predsjednica Arland navela je sudjelovanje Seljačke sloge na manifestacijama Županijski mozaik u Kutjevu, obljetnici DVD-a Pakrac, nastup na daruvarskom Vinodaru kao i organizaciju domaćih tradicionalnih priredbi kao što su Smotra folklora i uvijek posjećeno Šokačko sijelo u Prekopakri. U KUD-u su posebno ponosni na tridesetak djece starosti od 4 do 14 godina koji su aktivni u folklornoj skupini jer je takav rad, kaže, već dao rezultate kroz prelazak onih najstarijih u odraslu sekciju i tako pružio garanciju dugovječnosti ovog Društva.

Zahvalivši članstvu na povjerenju Arland je predstavila kratak presjek rada i uspjeha posljednjih godina, istaknuvši profesionalnost svojih predstavnika na važnim manifestacijama. „Svaki naš nastup odrađen je s ljubavlju i sa željom da se predstavimo u najboljem svijetlu, što nam je važno isto koliko i riječi stručnih komisija koji uvijek naglase: To je to, to je Prekopakra kakva treba biti sa svojim izvornim pjesmama i plesovima. Čuvajte ono što imate i prenosite na mlađe, jer to se ne smije zaboraviti!“

Proslava 90. obljetnice KUD-a

Iz plana rada za tekuću godinu razumljivo je da će ona biti u znaku proslave 90-te. godišnjice rada KUD-a Seljačka Sloga koja će dvodnevnim kulturno-umjetničkim programom (15. i 16. lipnja) biti obilježena u Prekopakri. Najavljena je promocija brošure o radu Društva u posljednjih 10 godina, a u prostorijama Osnovne škole u Prekopakri bit će postavljena izložba „Slavonska soba“. Večeri će glazbenim  nastupima uveličati Tamburaški sastav „Fijaker“ te najpoznatiji slavonski bećar Krunoslav Kićo Slabinac. Proslava neće proći bez poznatog mimohoda po Prekopakri te smotre folklora u za to postavljenom velikom šatoru.

Financijski je 2018. godina prikazana kroz prihode od nešto jačih 36 tisuća kuna od čega je 20 tisuća pristiglo iz gradske blagajne te 11 tisuća od Ministarstva kulture. Rashodi su bili neznatno manji, a najviše novca namjenski je utrošeno na nabavu i uređenje nošnji te za tekuće troškove neophodne za rad KUD-a. Za 2019. godine financijskim je planom ukazana potreba za nešto većim sredstvima s obzirom na proslavu obljetnice za što im je načelno i pristigla suglasnost iz Grada Pakraca. Uz izrečene čestitke te potporu u radu, potvrdila je to osobno i gradonačelnica, ali i članica KUD-a Anamarija Blažević: „Sredstva su osigurana i Grad će biti pokrovitelj obilježavanja proslave, a uz nas i Ministarstvo kulture, nadam se da će i Županija prepoznati vrijednost ove obljetnice i iskazati se supokroviteljstvom jer vi to svakako zaslužujete“ rekla je i najavila da će u proslavu dogovorno biti uključen i NK Hajduk Pakrac koji istog vikenda slavi 100. obljetnicu postojanja.

Pohvale radu društva stigle su i od Vlade Ecka, predsjednika MO Prekopakra koji se ponudio za pomoć u organizaciji lipanjske manifestacije. Isto je učinila i Dubravka Laučan, predsjednica Udruge Hrvatska žena iz Prekopakre. Riječi pohvale i podrške stigle su i od Ivana Strganca iz KUD-a Zelen Gaj, a ponudivši kao i do sad plodonosnu suradnju Gabrijela Sabo Seleši, voditeljica ureda TZ Pakrac, zahvalila je na očuvanju kulturne baštine, ali i promocije našeg Grada i njegovih tradicijskih vrijednosti. U ime „svojih Pemaca“ pozdrave i riječi podrške od Češke besede prenio je Igor Matek.

Večer su glazbenim nastupom upotpunili tamburaši KUD-a Zeleni Gaj iz Gaja.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email