KPD „SLOGA“ Okrugli stol o nasilju u vezama

KPD „SLOGA“ Okrugli stol o nasilju u vezama

Nasilje u vezama prisutno je u svakoj zajednici u nekom od svojih oblika, a pretpostavlja se da je potkrijepljeno obiteljskim prilikama i utjecajem, odnosom u zajednici, osobnošću i mnogočemu drugome, a zasigurno smo se svi s njime susreli na neki način, rečeno je 11. studenog na okruglom stolu u Hrvatskom domu kojeg je na temu „Nasilje u vezama“ organizirala sekcija mladih Kulturno prosvjetnog društva “Sloga“, u sklopu projekta „Imam stav“.

Okrugli stol okupio je dvadesetak predstavnika lokalnih udruga, gradskih institucija i državnih ustanova, ali i mladih na kojima je zadatak da podignu svijest svojih vršnjaka o važnosti života bez nasilja, osobito nasilja u vezama. U uvodnom obraćanju sudionike je s ovom tematikom upoznala Anita Adžijević, profesorica pedagogije u Srednjoj školi Pakrac, uz poseban osvrt na adolescentske veze rekavši da je to period kad se ostvaruju prve bitne ljubavi i formiraju stavovi za budući život pa je stoga bitno s mladima što više razgovarati o toj temi, jer ono što dožive u mladenačkim vezama možda će utjecati i na ostatak njihova života.

Slijedilo je izlaganje predstavnika institucija, ustanova i udruga koje imaju iskustva u radu sa žrtvama nasilja: načelnika Policijske postaje Pakrac Roberta Hrastića, koordinatorice Centra za podršku i razvoj civilnog društva Delfin Mirjane Bilopavlović, psihologinje u Centru za pružanje usluge u zajednici Lipik Matije Cesar kao i predstavnica Grada Pakraca, Zrne Garače i Marije Martinelli te tajnice KPD „Sloga“ Dubravke Špančić. Daljnjom raspravom govornici su se dotaknuli tema: suradnja žrtava nasilja i institucija, unapređenje pristupa prevenciji za sprečavanje nasilja u vezama od rane životne dobi, podrška žrtvama nasilja u vezi, ali i institucijama, u provedbi programa nenasilja.

Ovaj okrugli stol bio je posljednja aktivnost projekta „Imam stav“ kojeg je sufinanciralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ukratko ga je predstavio njegov voditelj, Krešimir Mađaroši, rekavši da su u sklopu projekta organizirali razne radionice kroz koje su mladi mogli učiti o tome kako postići samopouzdanje i kako postati svjestan svojih kvaliteta. Nadalje, kad ih je pojava koronavirusa zaustavila u daljnjem provođenju projekta, pokrenuli su KuKuTv, kojom su okupili mlade Pakraca i Lipika te ih potaknuli da kratkim video uradcima artikuliraju svoj stav i viđenje stvari oko sebe, odnosno da istražuju i prezentiraju između ostaloga i svoj zavičaj. Organizirali su i filmski festival na temu nasilja u vezi, a ovaj projekt iznjedrio je i prvi igrani film o Pakracu „Eržika plemenita“.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email