KORONAVIRUS U ŽUPANIJI: Aktivno 70 slučajeva

KORONAVIRUS U ŽUPANIJI: Aktivno 70 slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji jučer je bilo 70 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te su 4 osobe hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 541 osoba. Ukupno je testirano 2449 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 112 uzoraka te su dva uzorka pozitivna na koronavirus (COVID-19). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, izvijestio je jučer iza podneva Županijski stožer Civilne zaštite.

HZJZ: Virus ne možemo zaustaviti, ali mu možemo otežati

„Želimo se obratiti našim građanima i umiriti ih kako je situacija u našoj županiji vezano uz COVID-19 pod kontrolom. Vjerujemo kako smo uspješno, ali uz velike napore sanirali glavno žarište“, odlučio se županijski Zavod za javno zdravstvo priopćenjem obratiti javnosti 8. srpnja (utorak) nakon što su se u rasponu od 50-tak dana 29. lipnja pojavila nova prva dva pozitivna testa u našoj županiji što je za posljedicu imalo trenutno 70-tak aktivnih slučajeva.

U nastavku podužeg priopćenja ističu: „Šest djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, službe za epidemiologiju i službe za javno zdravstvo zadnjih tjedan dana radi 15-20 sati dnevno u cilju stavljanja pod kontrolu epidemije COVID-19 u našoj županiji. Naš osnovni i najvažniji posao je bio pronaći sve kontakte pozitivnih osoba (djelatnika i pacijenata) u cilju očuvanju normalnog funkcioniranja naše bolnice. Svim osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pozitivnim osobama izrečena je mjera samoizolacije koja ima za cilj zaustaviti daljnje širenje bolesti. Kako bi sve navedeno postigli, naših šest djelatnika se javljalo na osam telefonskih linija i obavilo najmanje 1.000 telefonskih razgovora oslanjajući se primarno na subjektivne iskaze građana te iste višekratno provjeravalo sa svakom novom spoznajom o putu širenja bolesti.

Pri pojavi prvog većeg broja pozitivnih osoba (u srijedu 1. srpnja, 10 novih pozitivnih osoba) pristupilo se reaktivaciji ambulante koja je već u subotu 3. srpnja, uzela 34 brisa i poslala ih u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Radno vrijeme ambulante je nadalje ponedjeljak, srijeda i petak u Požegi, te utorak i četvrtak u Pakracu.

Ovim putem molimo sve građane, zdravstvene djelatnike i djelatnike domova umirovljenika da nam pomognu sačuvati zdravlje naših starijih i bolesnih građana i funkcioniranje zdravstvenog sustava tako što će: nositi maske u zatvorenim prostorima, držati razmak od drugih osoba najmanje dva metra, osim s ukućanima, sve druge bliske kontakte smanjiti na najmanju moguću mjeru, ako su došli s putovanja ili iz inozemstva biti posebno oprezni i pridržavati se mjera i izbjegavati velike skupine ljudi, posebno u zatvorenom prostoru. Virus je oko nas i zaustaviti ga ne možemo, ali mu možemo otežati širenje,“ kažu u priopćenju iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email