KOMEMORACIJA KOD BRUSNIČKOG MOSTA: Odana počast virovitičkim braniteljima

KOMEMORACIJA KOD BRUSNIČKOG MOSTA: Odana počast virovitičkim braniteljima

Uz ograničen broj sudionika i bez uobičajenih govora danas su se izaslanstva virovitičkih i pakračkih branitelja, policajaca, jedinica lokalne i regionalne samouprave prisjetili virovitičkih žrtava na pakračkoj bojišnici u Domovinskom ratu. Vijenci su položeni i lampioni zapaljeni kod spomen obilježja kod brusničkog mosta, kod spomen-ploče na cesti u Kusonjima i spomenika u Ulici Kalvarija. U ime gradova Pakraca i Lipika u izaslanstvu su bili Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika i Stipo Hodak, predsjednik UHVIDR-e Pakrac. 

Ranijih godina u prigodnim obraćanjima su predstavnici virovitičkih branitelja i političkog života Virovitice isticali kako su virovitički branitelji na svome području djelovanja oslobodili 36 sela i gradova, a iz tadašnje općine Virovitica u obrani Hrvatske na raznim ratištima sudjelovalo  je oko 5500 Virovitičana ili svaki četvrti stanovnik od kojih je 136 poginulo.

Krajem 1991. godine, 29. prosinca, 127. brigada HV Virovitica sudjelovala je u akciji oslobađanja sela Brusnika koja je u večer toga dana obustavljena. Virovitički branitelji su se vratili na početne položaje osim njih dvanaest koji su ostali zarobljeni ili poginuli u četničkoj zasjedi da bi par dana kasnije dobili informaciju da su svi zarobljeni i pobijeni. Tijela su razmijenjena 9. siječnja 1992. godine. Godine 2006. je podignuto spomen obilježje kod brusničkog mosta, a 2016. poginulim virovitičkim policajcima u Ulici Kalvarija.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email