KOMEMORACIJA U GORNJOJ OBRIJEŽI Nismo zaboravili ni ljude ni događaje

KOMEMORACIJA U GORNJOJ OBRIJEŽI Nismo zaboravili ni ljude ni događaje

Okupili smo se da pokažemo da nismo zaboravili ni ljude ni događaje iz Domovinskog rata i da smo ponosni na njega, rekao je general Mladen Markač, danas i izaslanik Predsjednice RH na komemoraciji održane prijepodne kod kapele sv. Franje Asiškog u Gornjoj Obriježi. Komemoracija koja okupi suborce, obitelji poginulih, uzvanike, i mještane toga kraja  održava se svake godine na ovaj dan u znak sjećanja na tragičan događaj iz 1991. godine kada je ubijeno 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno što je kasnije ocijenjeno kao najtragičniji dan Domovinskog rata za pakračke branitelje, ali kojom je unatoč žrtava onemogućeno da pakrački kraj ostane u neprijateljskom okruženju paravojnih četničkih postrojbi i JNA.

Nastavljajući govoriti general Markač je naglasio da zbog ovih žrtava najviše trpe  i pate njihove obitelji, pa je komemoracija istovremeno i prilika da bar danas s njima podijelimo tugu. On se je prisjetio, osim na te vojne dane i na paralelna politička događanja radi čega u utorak slavimo Dan neovisnosti iskoristivši priliku i da podsjeti na tadašnje značajne vrline hrvatskog naroda kao što su domoljublje i zajedništvo koje nam je potrebno i danas kao i ponos na Domovinski rat koji je bio neophodan i opravdan, a što  je priznanjem hrvatske neovisnosti priznao i cijeli svijet, pokazavši to  kasnijim opravdanjem i na međunarodnom sudu u Haagu.

O samom tijeku akcije govorili su zapovjednici triju postrojbi koji su tih dana sudjelovale na toj bojišnici: Marko Martinelli, zapovjednik  satnije ZNG Prekopakra, Milan Martinić Okac, zapovjednik voda specijalne policije Zagreb i Željko Jalžabetić, zapovjednik voda 117. brigade HV Križevci pri čemu je Martinelli izrazio, za što je dobio i pljesak, nezadovoljstvo odazivom pakračkih branitelja na ova sveta mjesta komemoriranja.

U ime Grada Pakraca  prisutne je pozdravio i zahvalio im na dolasku dogradonačelnik Marijan Širac pozvavši da se sjećanja na ove tragične događaje prenesu na mlađe generacije, a u ime Županije je to učinio dožupan Vedran Neferović koji je naglasio da je Martinelli rekao sve i o hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti.

Od uzvanika pozdravljeni su još Miroslav Vacek kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja te Mladen Dolić i Miroslav Ivančić, predsjednici gradskih vijeća Lipika i Pakraca.

Komemoriranje koje su organizirali Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik i Grad Pakrac je završeno svetom misom koju je predvodio sirački župnik Mihaj Kos.

Prije toga izaslanstva gradova, Županije te predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email