KOMEMORACIJA U G. OBRIJEŽI Prisjećanja kao obveza i zavjet poginulima

KOMEMORACIJA U G. OBRIJEŽI Prisjećanja kao obveza i zavjet poginulima

 

Današnji datum pamtimo kao najtragičniji dan za branitelje Pakraca, kada je 6. listopada 1991. godine rano ujutro neprijatelj rasporedio pješaštvo u cilju opkoljavanja Pakraca, Prekopakre i Lipika, a tri dana kasnije neprijateljski obruč je probijen. Tog kobnog dana ubijeno je 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno. Rečeno je to danas kod kapele sv. Franje Asiškog na komemorativnom skupu u Gornjoj Obriježi povodom 27. godišnjice ove tragedije.

O samim događanjima koji su prethodili tog dana, kao i o pogibiji 19 hrvatskih vitezova, govorio je Božidar Lujanac, tadašnji zapovjednik badljevačke samostalne satnije Zbora narodne garde koja je sudjelovala u akciji oslobađanja ceste kroz Batinjane rekavši kako su pakrački branitelji spriječili prodor banjalučkog korpusa do Virovitice i stvorili mogućnost Hrvatskoj vojsci da uspješno provede oslobađajuće akcije „Papuk 91“, „Otkos 1“ i „Otkos 2“. Lujanac je tom prilikom istaknuo kako je pokrenut postupak za dodjeljivanjem čina generala pokojnom Stipi Šircu, no zbog nerazvrstane dokumentacije taj proces je usporen dodavši kako je Zapadna Slavonija jedino područje koje je Hrvatska vojska oslobodila što je i zaključak s nekoliko okruglih stolova organiziranih ove godine na tu temu, kao i da se Pakracu dodjeli status grada heroja zapadno- slavonskog ratišta.

Obitelji poginulih branitelja i suboraca u ime Grada Pakraca pozdravio je Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, rekavši kako današnji dan prije 27 godina pamtimo kao jedan od najkrvavijih na ovom području, dan kada su otišli naši prijatelji koji su na obranu grada i stvaranje hrvatske države gledali s puno optimizma, iako je tada bilo nerealno tako razmišljati. Ivančić je dodao kako je takvog optimizma potrebno i danas jer bez njega ne možemo dalje graditi domovinu istaknuvši dodatno zadovoljstvo što ovom činu zahvale, ali i satu povijesti prisustvuju učenici osnovne škole iz Lipika.

Lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar istaknuo je obvezu prisjećanja žrtve ovih hrabrih ljudi kao jedan od temelja izgradnje naše države te kako je na nama ostalima, iako je danas teško, domovinu i dalje graditi za svoju djecu i one koje dolaze.

„Danas nakon 27 godina obilježavamo žrtvu života i prijatelja koji toga trenutka nisu brinuli za sebe jer su znali da je ovo prostor koji mora biti obranjen. Zato moraju biti zapisani u sve dokumente hrvatske domovine. Drago mi je da smo uspjeli izboriti povijesnu istinu, onu da je rat počeo u Pakracu, a u tijeku je i inicijativa da Zapadna Slavonija dobije veći značaj“, istaknuo je župan požeško-slavonski Alojz Tomašević dodavši kako Pakrac zaslužuje i treba imati titulu grada heroja.

Komemorativnom skupu u Gornjoj Obriježi je prethodilo polaganje vijenaca na spomenike poginulim braniteljima u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi čiju je ovogodišnju organizaciju preuzela pakračka HVIDR-a, a svetu misu zadušnicu predvodio je obriješki župnik Oliver Kranjčić.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email