KAZALIŠNA PREDSTAVA U HRVATSKOM DOMU Mladim glumcima vrijeme nije ukradeno

KAZALIŠNA PREDSTAVA U HRVATSKOM DOMU Mladim glumcima vrijeme nije ukradeno

U Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman sinoć je održana praizvedba kazališne predstave „Kradljivci vremena“ koja je nastala u sklopu zajedničkog  projekta „Glumim, dakle jesam!“ kazališta Mala scena i Teatra Tirena iz Zagreba.

Polusatnu predstavu mladih glumaca iz Daruvara i Pakračana Emi Ančić, Nine Babojelić, Patrika Merclufta, Ane Pjerabon i Kristine Zednik došlo je vidjeti više od stotinu gledatelja, uglavnom mlađe publike i članova njihovih obitelji koji su trud mladih glumaca i njihovih mentora nagradili velikim pljeskom koji je iziskivao obnovljeni naklon glumaca. Sudeći po reakciji mladih glumaca i veselju na druženju nakon predstave njima vrijeme provedeno u projektu nije ukradeno.

„Kradljivci vremena“ nastali su prema improvizacijama polaznika dramskih radionica i bave se u imaginarnom vremenu i prostoru pitanjem što se događa s onima koji se nađu u Zemlji zaborava. Zemlja zaborava mjesto je gdje stoluje Gospodarica vremena, koja uz pomoć svojih kradljivaca ima moć preraspoređivati vrijeme tako da ga nekima oduzima, a drugima daje. Oni koji se ne pronađu niti u jednoj od te dvije kategorije, završe kao zaboravljeni, kradljivci vremena. Možda najveća poruka predstave je da nam je vrijeme svima ograničeno, brzo prolazi i stoga ga treba najviše trošiti u krugu najmilijih.

Uz glumce, autorski tim predstave čine redateljica Ines Škuflić Horvat i dramaturginja Maja Sviben iz Teatra Tirena, kostimograf Leo Vukelić i scenografkinja Ida Loher iz kazališta Mala scena.

Predstava će biti premijerno izvedena u subotu u zagrebačkom kazalištu Mala scena, a mladi glumci će za višemjesečni trud biti nagrađeni trodnevnim besplatnim izletom u Zagreb koji će imati ujedno i edukativni sadržaj.

Kako su rekle voditeljice projekta Tena Bosek i Jelena Vignjević jako su zadovoljni prijemom u Pakracu, prostorom kojim im je za rad ponuđen u Hrvatskom domu, a naročito suradnjom s KPD „Slogom“. Jedino im je žao što se u cijeli projekt nije uključilo više mladih Pakračana, ali unatoč tome namjeravaju Pakrac uključivati i u svoje buduće projekte.

Cilj cijelog projekta koja su ova dva renomirana kazališta provodila u Pakracu i Daruvaru od lanjskog travnja je bio razvijanje socijalnih i kreativnih vještina te jačanje samopouzdanja kroz umjetničko/kreativne radionice u svrhu prevencije antisocijalnog ponašanja. Mladi u dobi od 15 do 25 godina imali su priliku sudjelovati u nizu dramskih radionica kao što su radionice dramaturgije, režije, fizičkog teatra te glasa i govora, radionica cirkuskih vještina, likovnih radionica odnosno na radionicama scenografije, kostimografije, izrade rekvizita i grafičkih materijala te na lutkarskim radionicama. Sredstva za provedbu projekta dobivena su na natječaju „Umjetnost i kultura za mlade“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a ukupna vrijednost projekta iznosi 826.720 kune. Iznos od 702.712 kuna osigurala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok je ostatak sredstava osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email