KANDIDATI ZA ŽUPANIJSKE IZBORE Više mjesta u skupštini za Pakrac i Lipik

KANDIDATI ZA ŽUPANIJSKE IZBORE Više mjesta u skupštini za Pakrac i Lipik

 

Županijsko izborno povjerenstvo objavilo je pravovaljane kandidate i kandidacijske liste za koje ćemo glasovati na lokalnim izborima 21. svibnja.

Podsjećamo: na svakom biračkom mjestu (na području Grada Pakraca 24) glasovat ćemo kroz četiri kutije: gradonačelnik/ca i zamjenik, gradsko vijeće, župan i zamjenici, županijska skupština), a birači srpske nacionalnosti dodatno za zamjenika gradonačelnika i zamjenika župana iz svojih redova.

Za župana imamo četiri kandidata pri čemu, kao i svih ranijih izbora niti jedan nije s područja Pakraca i Lipika, ali ovog puta imamo sugrađane/ke kandidate za njihove zamjenike.

Nezavisni Željko Kalić je kandidat za župana grupe građana sa zamjenicima Vjekoslavom Vajhingerom i Tomislavom Stojčevićem. Vladimir Milković (Živi zid) je kandidat za župana sa zamjenicima Damirom Danešom i Danijelom Laštovicom. SDP je kandidirao za župana Željka Samarađiju sa zamjenicima Pakračankom Ljerkom Švajghart i Brunom Horvatom. Koalicija stranaka HDZ, HSS, HSLS, HSU i HDSSB je za župana kandidirao dosadašnjeg Alojza Tomaševića i za zamjenike dosadašnjeg Željka Jakopovića i aktualnog požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića.

U dijelu izvršne vlasti Županije pripadnici srpske manjine birta će svog dožupana između  Tihomira Aleksića, kandidata SDSS-a i dosadašnjeg dožupana Lipičanina Miroslava Grozdanića (DSS).

Što se tiče Skupštine županije kandidirano je devet lista s po 35 kandidata, dakle 315 potencijalnih županijskih vijećnika od kojih 30 je s područja Pakraca, a 21 s područja Lipika, S obzirom na njihov raspored po listama i unutar pojedinih lista za očekivati je da ćemo zajedno s Lipikom imati više od 4 vijećnika mandata koliko smo imali u prošlom sazivu (HDZ-ovi Ivica Mateš, Marijo Seleši, Antun Haramija i SDP-ov Zoran Krejči). Realno je očekivati 6 do 9 mandata pri čemu će, osim birača, na taj broj u konačnosti odlučivati i raspodjela mjesta u izvršnoj vlasti.

Na županijskoj listi koalicije  HDZ, HDSSB, HSLS i  HSU  nositelja Alojza Tomaševića na 4. mjestu nalazi se Antun Haramija, a odmah do njega Anamarija Blažević. Mario Seleši je 14., Dalibor Bina 20., Maja Kaurin 27.,  dr. Nenad Peić 30., a Višnja Klobučar 33.

Na listi HSS-a nositelja  Željka Jakopvića nema Pakračana, a Lipičani su postavljeni na 3. mjesto Ivana Žili, 10. Vinko Strganac i 21. Virna Krpan. Na koalicijskoj listi Laburisti-HNS nositelja Željka Matajića nema Pakračana i Lipičana, kao niti na dvije nezavisne liste nositelja Željka Kalića i Mire Rašića. Na Mostovoj listi  nositelja Ante Franjića 15. je Branko Sekulić iz Kusonja, 26. Grozdana Rebrović iz Pakraca. Na listi SDP-a nositelja Željka Samardžije  odmah iza njega (2.) je Ljerka Švajghart, na 12. mjestu je Zoran Krejči, do njega Mijo Straga, a 18. je Mihajla Pavković.

Pakračani i Lipičana apsolutno najviše ima na listi SDSS nositelja Pakračana Nikole Ivanovića. Osim njega na listi je još 17 Pakračana i 12 Lipičana, uglavnom kandidata koje srećemo i na gradskim izbornim listama iste stranke.

Na listi Živog zida nositelja  Damira Janeša između 6. i 25. mjesta našlo se pet kandidata iz Pakraca i jedan iz Lipika, pri čemu su Pakrački kandidati uglavnom i na gradskoj listi ove stranke.

Kao kandidati na predstojećim izborima iz Pakraca se najčešće pojavljuju Anamarija Blažević (HDZ), Ljerka Švajghart i Zoran Krejči (oboje SDP), te Nikola Ivanović (SDSS). Njih kao kandidate srećemo tri puta: na dvije liste za vijeća, odnosno Skupštinu, te po jednom kao kandidate u izvršnom dijelu vlasti.  Teoretski i da netko od njih osvoji sva tri mandata, što je moguće pa čak i realno, najmanje jednog bi se morali odreći jer su nespojivi.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email