KAMPANJA “MILIJARDA USTAJE” Pakračanke ustale protiv nasilja nad ženama

KAMPANJA “MILIJARDA USTAJE” Pakračanke ustale protiv nasilja nad ženama

Čitanjem svjedočanstava žena koje su preživjele nasilje u zdravstvenim ustanovama danas su se članice Centra za podršku i razvoj  civilnog društva „Delfin“ u suradnji s članovima Udruge „Latica“ okupile na zelenoj površini ispred zgrade pakračke gradske uprave i uključile u kampanju „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“.

Na ovogodišnjoj kampanji želi se podsjetiti na akciju #prekinimošutnju kojom su žene progovorile o nasilju u zdravstvenim institucijama i zahtijevati da nasilje nad ženama prestane, kako ono fizičko i psihičko tako  i ekonomsko i strukturalno.

„Smatramo da je to najmanje istražen oblik zlostavljanja nad ženama, a pojavljuje se u velikom broju jer žene doživljavaju različita iskustva u različitim ustanovama. Zaboravljamo na problem institucionalnog nasilja  koji se događa u sustavu zdravstvene zaštite žena“, rekla je Mirjana Bilopavlović, koordinatorica udruge“Delfin“.

Istaknula je kako je ovo jedna od kampanji u koju se uključila udruga „Delfin“ ističući kako je upravo misija udruge sprečavanje bilo kakvog nasilja i diskriminacije i poštivanju ljudskih prava pa su tijekom prošle godine članice odradile ukupno 147 savjetovanja, bilo telefonski, osobnim dolaskom ili kao pratnja na sudovima tijekom postupaka ili u drugim institucijama. Korisnicama je na raspolaganju bilo pet volonterki koje su ostvarile 416 volonterskih sati, dodaje Bilopavlović.

Kampanja se u svijetu, pa tako u u Hrvatskoj, održava sedmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema tadašnjoj statistici svaka treća žena u svijetu tijekom svog života bila je žrtva silovanja ili fizičkog nasilja čime se dolazi do brojke od milijarde žena i djevojčica po čemu je kampanja i dobila ime.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email