“JESEN U MOM KRAJU”: Prikaz gastronomije i kulture povodom visoke obljetnice rada

“JESEN U MOM KRAJU”: Prikaz gastronomije i kulture povodom visoke obljetnice rada

Prikazom pravljenja konjske salame, drugih jesenskih običaja i tradicije u tom kraju te smotre folklora stanovnici Ploštine i njihovi gosti jučer su kulturnom manifestacijom “Jesen u našem kraju” obilježili 140 godina doseljenja talijanske nacionalne manjine u Slavoniju i 40 godina rada Zajednice Talijana „Liberta“.

dsc_7198

O povijesti dolaska  Talijana iz okolice Belluna na naše područje govorio je na otvaranju svečanosti Antun Bruneta, predsjednik Zajednice Talijana „Liberta“, rekavši kako njihova zajednica ulaže trud kako bi omogućili bolji život svim stanovnicima ovih krajeva, a jedan od ciljeva je i promocija specijaliteta kao izvornog proizvoda naše talijanske manjine koja živi ona ovom području.

Čestitke na dugogodišnjem radu i visokoj obljetnici te zahvalu na aktivnostima i inicijativama koje poduzimaju kako bi život na ovim prostorima bio bogatiji i sadržajniji uputili su im pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška i dožupan požeško-slavonski Ferdinand Troha istaknuvši nadu  kako će se suradnja talijanske nacionalne manjine s Italijom nastaviti u još većem obimu putem različitih projekata.

dsc_7185

„Ova obljetnica nam govori kako se imamo čime ponositi jer su običaji talijanske nacionalne manjine našeg područje itekako prepoznati i šire i uvijek ćemo i dalje sa zadovoljstvom širiti tu kulturu i tradiciju“, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši kako je Grad Pakrac prijavio projekt izgradnje vodovoda u svim naseljima zapadnog područja na natječaj te kako se nada da će projekt biti odobren u cilju poboljšavanja uvjeta življenja.

U folklornom dijelu programa nastupili su mališani područnog vrtića iz Donje Obriježi, ženski pjevački zborovi iz Umaga i Mađara iz Daruvara, KUD „Šandrovac“, Češka beseda iz Končanice i njihova limena glazba, Folklorno društva Mađara iz Laslova te plesna grupa Zajednice Talijana iz Umaga.

dsc_7203

Na uličnim štandovima svoje proizvode izložili su predstavnici lokalnih OPG-i i udruge, uz degustaciju raznih specijaliteta, a domaćini su u prostorima bivše škole postavili i etno izložbu starog pokućstva te raznih fotografija koje govore o nekadašnjem i sadašnjem životu u Ploštinama i povijesti ove manifestacije.

dsc_7199

dsc_7184

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone