JASENKA VALIČEVIĆ IZ POPOVAČE Uzorna seoska žena na pakračkoj tržnici

JASENKA VALIČEVIĆ IZ POPOVAČE Uzorna seoska žena na pakračkoj tržnici

Pakračka tržnica svakog četvrtka okupi na desetke proizvođača voća i povrća iz kruga od 50-tak kilometara od Pakraca. Jedna od njih je i Jasenka Valičević iz Popovače, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje na šest hektara proizvodi razno voće i povrće koje prodaje dijelom svježe, a dijelom prerađeno u sokove ili pekmez, a pored toga obrađuju i vinograd s oko tisuću i pol čokota vinove loze.

Na pakračkoj je tržnici četiri godine, na jednom od prvih štandova u „zelenom dijelu“, desno od ulaznih vrata. Od drugih sličnih prodavačica na pakračkoj tržnici razlikuje ju činjenica da je prošlog vikenda sudjelovala u Ozlju na završnoj manifestaciji izbora najuzornije hrvatske seoske žene koju je pokrenula Zagrebačka županija prije 20 godina i za koju ju je prijavila bivša europarlamentarka i sugrađanka Marijana Petir i kutinski novinar Nikola Blažeković. U konkurenciji 20 žena nije pobijedila, ali je osvojila priznanje za najočuvaniju nošnju.

Cilj afirmacija tradicijskih vrijednosti

Ovim projektom u organizaciji Udruge Uzorne hrvatske seoske žene nastoje se promovirati tradicijske vrijednosti s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu. Svaka od kandidatkinja koja sudjeluje u izboru predstavlja kraj iz kojeg dolazi, te svojevrsno doprinosi njegovom napretku, a osim što mora biti istaknuti poljoprivredni proizvođač potrebno je biti članica KUD-a i drugih udruga koje promoviraju i potiču kvalitetu života na selu, kaže se u propozicijama istoimene udruge koja službeno provodi natjecanje.

Jasenka je članica KUD-a „Moslavka“ iz Gornje Gračenice koji njeguje kulturnu baštinu moslavačkog kraja. Pored toga, naročito zimi, bavi se kukičanjem, šivanjem i štrikanjem. Voli peći kolače koje je jedno vrijeme pekla i na tržišnom principu.

Na pakračkoj tržnici je svakog četvrtka četiri godine što podrazumijeva ustajanje toga dana u četiri sata. U ponudi, ovisno o dijelu sezone, ima 30-tak vrsta voća i povrća koje s certifikatima proizvodi njen OPG u kojem, osim nje, još radi suprug Vladimir, inače zaposlenik kutinske Petrokemije. Sin Viktor (28 godina) se unazad dvije godine specijalizirao za preradu voća i povrća u prirodne sokove koji su također u ponudi na pakračkoj tržnici, a odnedavno nakon završenog školovanja, u rad OPG-a se uključila i kćer Gloria (23). Osim uzgojem voća i povrća, a izrazito je ponosna na voćnjak japanske šljive star pet godina, uzgajaju svinje, a donedavno su imali i krave. Na imanju posjeduju hladnjaču te prostor za preradu voća u sokove.

U Pakracu veći promet nego u Kutini

Osim na pakračkoj tržnici srijedom i subotom je i na kutinskoj dok ostale dane su posvećene uzgoju i preradi. S obzirom na iskustva s dvije tržnice iznenađuje podatak da u Pakracu ima veći dnevni promet nego u Kutini. Pored toga, kaže, u Kutini upola manji prodajni prostor plaća dvostruko skuplje nego u Pakracu. No, osim same cijene, veći joj je problem što na malom štandu u Kutini nema prostora za adekvatno izložiti robu dok u Pakracu prostor, zahvaljujući činjenici da se nalazi uz zid, ostavlja brojne mogućnosti pa uglavnom proda  skoro sve što donese. Pakračani su, kaže, kod nje najviše zainteresirani za voće, a trenutno jako dobro idu kruške i grožđe.

Zbog svega rečenog čak razmišlja da se povuče s kutinske tržnice, odnosno da ponudu preseli na štand ispred kuće u Popovači. O napuštanju pakračke tržnice, bez obzira na ustajanje u četiri sata i gotovo trosatno putovanje u oba pravca, ne razmišlja pa ćemo moći još dugo uživati i proizvodima s OPG-a jedne od i službeno najuzornijih hrvatskih seoskih žena.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email