IZRADA REGISTRA PASA I MAČAKA Prvih 30 životinja u evidenciji

IZRADA REGISTRA PASA I MAČAKA Prvih 30 životinja u evidenciji

Manje pasa i mačaka lutalica na javnim površinama ima za cilj akcija prikupljanja podataka od građana/vlasnika o njihovim ljubimcima koju temeljom obveza i prava iz Zakona o zaštiti životinja i Komunalnog reda Grada Pakraca od 20. svibnja provodi Tomislav Luksetić, komunalni redar Grada Pakraca o čemu ste nekidan mogli čitati na našem portalu, a javni poziv je objavljen i na gradskoj službenoj stranici.

Svi vlasnici kućnih ljubimaca (pasa i mačaka) s područja Grada Pakraca imaju obvezu do 15. srpnja popunjavanjem kontakt obrasca objavljenog na gradskim stranicama dostaviti podatke o svom kućnom ljubimcu kao što su ime vlasnika s OIB-om i kontakt adresom te podacima o životinji (broj mikročipa, datum zadnjeg cijepljenja, podaci o eventualnoj kastraciji i slično), a sve to treba pokriti i preslikom odgovarajućih stranica iz pseće ili mačje putovnice. Osim internetom,  obrasci se mogu popuniti i u zgradi gradske uprave, soba 120 (svaki utorak od 8 do 10,30 sati).

U prvih osam dana, dakle do jučer, pozivu se odazvalo 27 vlasnika pasa i dva vlasnika mačaka, rekao je Luksetić, što za početak akcije i nije loš odaziv. Inače, Veterinarska stanica Pakrac posljednjih godina pocijepi na području Pakraca i Lipika godišnje oko 2000 pasa od kojih oko 250 u svom Skloništu za životinje na Bučju.

Akcija će se provoditi u tri faze: do 15. srpnja u ured komunalnog redara vlasnik treba prijaviti životinju, nakon toga će on uskladiti prijave s evidencijom iz veterinarske stanice i Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede. U trećoj fazi slijedi obilazak terena i provjera stanja. Vlasnici pasa koji budu pronađeni bez čipova ili necijepljeni dobit će rok od nekoliko dana da to odrade, a ako to ne učine nakon nove provjere mogu biti kažnjeni i do 6.000 kuna uz ostanak obveze čipiranja i cijepljenja. Luksetić računa da bi do kraja godine mogao imati sređeni registar pasa i mačaka što će omogućiti daljnju kontrolu i posebice uvođenja više reda kada je u pitanju kretanje pasa i mačaka po javnim površinama, bilo kao lutalice, bilo bez kontrole od strane vlasnika, ali i što je najvažnije, smanjiti nekontrolirano razmnožavanje.

Uginulu ili odseljenu životinju vlasnik će morati odjaviti iz registra.

Osim što je izrada registra zakonska obveza, ona predstavlja nastavak akcije uklanjanja pasa lutalica s javnih površina radi čega je proljetos Grad pokrenuo mjeru stimulira udomljavanja iz skloništa, a s tom namjerom izgrađen je kod vatrogasnog doma i park za pse.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email