Izostanak sezonskog zapošljavanja povećao nezaposlenost

Izostanak sezonskog zapošljavanja povećao nezaposlenost

Na pakračkom Zavodu za zapošljavanje posljednjeg dana travnja bile su 573 nezaposlene osobe što je za 40 osoba ili 7,5 posto više nego mjesec ranije, odnosno 96 osoba ili 20 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Rast nezaposlenosti koji je započeo u ožujku, kada su zaustavljene gospodarske aktivnosti zbog pojave epidemije uzrokovane koronavirusom, nastavljen je i u travnju, uglavnom kao posljedica znatno smanjenog zapošljavanja, pogotovo na sezonskim poslovima. Tako je u travnju, iz evidencije pakračke ispostave, posao dobilo samo 16 osoba, što je za 23 osobe manje nego u ožujku, odnosno 41 osoba manje nego lanjskog travnja. Od zaposlenih, njih 10 je dobilo posao na području Pakraca i Lipika, pet osoba je zaposleno u ostatku Hrvatske, a jedna u inozemstvu. Zanimljivo je da je samo jedna osoba s našeg područja, ujedno i jedina osoba s područja županije, zaposlena na sezonskim poslovima, dok ih je prošle godine u travnju na cijeloj županiji bilo zaposleno 117.

Istovremeno, u travnju je u evidenciju Zavoda prispjelo 69 novoprijavljenih osoba. Prema stupnju obrazovanja, nije se ništa značajnije promijenilo u odnosu na ranija razdoblja, pa je tako na pakračkom Zavodu najviše nezaposlenih osoba srednje stručne spreme (335), njih 33 ima završenu višu ili visoku školu, dok je sa osnovnom školom 131 osoba, a bez ikakvog obrazovanja 74 osobe. Nešto je više nezaposlenih žena u odnosu na muškarce (299:274). Što se tiče mjesta boravišta, 353 je Pakračana, a 220 Lipičana. Pravo na novčanu naknadu, koja je prosječno iznosila prosječno 2.426 kuna, ostvarilo je 175 osoba.

Na području cijele županije krajem travnja u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 2.964 nezaposlene osobe. U odnosu na prethodni mjesec, nezaposlenih je više za 7,5 posto ili 208 osoba, a na međugodišnjoj razini (travanj 2020./travanj 2019.), nezaposlenih je više za 20,6 posto ili 506 osoba.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email