20 GODINA OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE PAKRAC Izložbom starih nota i instrumenata počelo obilježavanje 20. rođendana

20 GODINA OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE PAKRAC   Izložbom starih nota i instrumenata počelo obilježavanje 20. rođendana
Izložbom “Stare note i instrumenti” te koncertom sinoć je otvoreno četverodnevno obilježavanje 20 godina rada Osnovne glazbene škole Pakrac u svojim prostorijama, a izloženi primjerci su iz bogate arhive pakračke glazbene škole.
Vrijedni eksponati dolazili su godinama iz raznih donacija kada se škola osnivala, a izložba počinje u holu gdje je izložen klavir iz 1904. godine koji je bio u obitelji Eugena Kumičića, poznatog književnika i političara, dok je na katu izložena većina primjeraka, rekla je Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac.
2
Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, istaknula je značaj samog objekta glazbene škole gdje su se prije više od 200 godina održavali razni koncerti i vodio bogat glazbeni život te dodala kako je Pakrac kroz povijest imao tradiciju učenja sviranja i pjevanja kroz privatne sate, a glazbeno obrazovanje bila je privilegija dobrostojećih. “Osim povijesno vrijednih glazbenih instrumenata i zapisanih nota na izložbi se može naučiti o samoj povijesti glazbe. Važno je živjeti u sadašnjosti, planirati budućnost, ali i brinuti se i čuvati našu prošlost”, dodala je Hihlik.
Izložbu je otvorila pakračka gradonačelnica i pokroviteljica ovog obilježavanja Anamarija Blažević, rekavši kako joj je čast što i na taj način može pomoći glazbenoj školi koja je specifična po tome što je prva glazbena škola otvorena nakon Domovinskog rata, u drugim školama nema bogate povijesne arhive notnih zapisa i instrumenata, a pakračka škola često ugošćuje eminentne umjetnike i glazbeno vrijedne koncerte.
Jedan od najvrjednijih eksponata je violina Franje Schneidera koji od 1925. do 1928. godine u Pakracu imao radionicu umjetničkih violina da bi nakon 1928. godine u Zagrebu utemeljio prvu i najveću tvornicu glazbala u tadašnjoj Jugoslaviji te njegovi notni zapisi za citru iz 1925. godine. Posjetitelji između ostalog, mogu vidjeti i citru iz 1850. godine, saksofon iz 1925. godine ili Gibonnijevu gitaru koju je poklonio školi prilikom njezinog svečanog otvaranja. Osim instrumenata i starih nota, građani mogu vidjeti i šarenilo pozivnica i plakata koncerata održanih kroz dvadeset godina.
Nakon otvaranja izložbe polasatnim koncertom na klaviru posjetitelje je počastila Eva Marija Banaj, učenica 3. razreda srednje glazbene škole u Daruvaru.
 5
Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email