Muzej Grada Pakraca: Izložba renomiranih akademskih slikara

Muzej Grada Pakraca:   Izložba renomiranih akademskih slikara

U Muzeju Grada Pakraca 14. travnja s početkom u 19 sati svečano ćemo otvoriti izložbu slika pod nazivom „Radost boja“ renomiranih akademskih slikara Vesne Sokolić i njenog supruga Milana Berbuča.

Vesna Sokolić je u svom kolorističkom izrazu jedna od najsnažnijih slikarica hrvatskog slikarstva, a njezin suprug je osnivač novog vala slovenskog slikarstva ( „Skupina 53“).

Na izložbi prezentiramo dugogodišnju umjetničku preokupaciju i presjek slikarstva umjetnika koji su se, iako stvarajući u zajedničkom prostoru, potpuno usredotočili na vlastit izraz i u tome ostali dosljedni cijeloga života.

Vesna Sokolić rođena je 1924. u Zagrebu gdje je s izuzetnom slikarskom nadarenošću studirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1942. do 1946. godine kod profesora Omera Mujadžića, Krste Hegedušića, Ljube Babića, Vladimira Becića i Marina Tartaglie. Diplomirala je u klasi profesora Vladimira Becića, a zatim se usavršavala kod Marina Tartaglie i Tomislava Krizmana. Iskustvo je stjecala i kao crtačica na Medicinskom fakultetu i profesorica crtanja i povijesti umjetnosti na Učiteljskoj školi u Zagrebu. Boravila je na studijskim putovanjima u Parizu, Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji i Americi. Skupno je izlagala od 1947. na mnogim izložbama, a samostalno od 1952. priredivši više od šezdesetak izložbi. Djela joj se nalaze u mnogim hrvatskim i svjetskim galerijama te privatnim zbirkama. Suosnivačica je ( 1949.) Udruženja hrvatskih likovnih umjetnika ( LIKUM-a) i članica je od 1948. Hrvatskog društva likovnih umjetnika ( HDL-u). Živi i stvara na obiteljskom imanju u zagrebačkom Vrapču, a za osobit doprinos hrvatskoj kulturi dobila je 1998. odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

 

Milan Berbuč rođen je 1920. u Ljubljani (porijeklom iz sv.Križa u Vipavskoj dolini) gdje je proveo veći dio djetinjstva. Studirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu ( 1943.-47.), a zatim se usavršavao kod Gabrijela Stupice na Likovnoj akademiji u Ljubljani ( 1947.-49.). Jedan je od najistaknutijih predstavnika avangardnog novog vala u slovenskom slikarstvu ( „Skupina 53“). Povremeno se pedesetih godina bavio scenografijom. Studijski boravi u Amsterdamu ( 1954./55.), gdje priređuje samostalnu izložbu. Od 1956. umjetnički djeluje u Zagrebu izlažući redovito na izložbama HDL-u i SDU-a. Putovao je po Europi i Americi te izlagao sa suprugom, slikaricom Vesnom Sokolić. Umro je u Zagrebu 1995. godine, njegova retrospektivna izložba organizirana je u Domu HDLU-a 1998. godine u Zagrebu.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email