IZLOŽBA FOTOGRAFIJA BOJANA MRĐENOVIĆA Dokumentarističko foto istraživanje

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA BOJANA MRĐENOVIĆA Dokumentarističko foto istraživanje

„Sva moja fotografska istraživanja bila su ciljana i tematski uokvirena, a to je podrazumijevalo i odlazak na putovanja. Zapravo fotografiju koristim kao alat za arheološko bilježenje nekih stvari oko mene koje se mijenjaju i time stvaram katalog promjena. Sve fotografije nastajale su dugi niz godina, a time sam se ponovo vraćao na ista mjesta što je metoda koju koristim. Ta vrsta pejzaža ili prostora u fotografiji govori o društvenim kretanjima i promjenama, o političkoj i ekonomskoj situaciji, i te se fotografije prepoznaju i ljudi se s njima mogu poistovjetiti“, rekao je Bojan Mrđenović, autor izložbe „Mali gradovi“, koja je večeras otvorena u Muzeju grada Pakraca.

Riječ je o izložbi gdje su predstavljena tri ciklusa fotografija, serija fotografija koja dolazi iz tri mala grada Daruvara, Kutine te Pakraca i okolice, a Pakračanima će možda najzanimljiviji biti projekt „Budućnost“ koji je Bojanov rad i najjače obilježio fotografirajući i bilježivši godinama prostore ovog nekadašnjeg poduzeća koji je do devedesetih godina imalo više od pedeset lokala u Pakracu, Lipiku i okolici.  Ovaj projekt predstavljen je na samostalnim izložbama u Zagrebu, Dubrovniku, Solinu i Puli te na grupnim izložbama u Ljubljani, Beogradu, Pordanoneu, Sarajevu, Bratislavi i Beču.

Uz „Budućnost“, na izložbi su predstavljena još dva ciklusa „Toplice“, s fotografijama nastalim u Daruvarskim toplicama, te ciklus naziva  „Uvozna pustinja“, u kojem na primjeru grada Kutine, prvenstveno kroz promatranje okoliša i bilježenje pejzaža autor problematizira složene društvene odnose.

Kako je rekla Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, svaka Bojanova fotografija ima priču i ideju, strpljivo su godinama analizirane i snimane, stoga i jesu vrhunsko umjetničko djelo te dodala kako je čast što Bojana kao autora koji zauzima jedno od istaknutijih mjesta u suvremenoj fotografiji po prvi put može ugostiti u pakračkom muzeju.

Izložba „Mali gradovi“ dio je projekta rezidencije Bojana Mrđenovića u Muzeju grada Pakraca koji je podržalo i Ministarstvo kulture,  a izložbu građani mogu razgledati do 12. studenog.

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Opću gimnaziju završio je u 2006. godine u Daruvaru, a 2011. godine diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. Godine 2015. diplomirao je na diplomskom studiju filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je trenutno angažiran kao umjetnički suradnik. Izlagao je na 15 samostalnih i više desetaka skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Živi i radi u Zagrebu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email