IZBORNA SKUPŠTINA DRUŠTVA MAĐARA PAKRAC Josip Fa ponovo predsjednik

IZBORNA SKUPŠTINA DRUŠTVA MAĐARA PAKRAC Josip Fa ponovo predsjednik

Dosadašnji predsjednik Josip Fa ponovno je jednoglasno izabran na iduće četiri godine za predsjednika Društva Mađara Pakrac na izbornoj skupštini što je 18. siječnja održana u vijećnici kurije Janković. Uz njega za potpredsjednika je  izabran Josip Abel, za tajnika Matija Kulhavi, dok su u upravni odbor udruge, uz navedene, izabrani još i Regina Majstorović, Irena Klimeš, Mira Matičić, Đuro Takač, Nikoletta Nemet te Davorka Kulhavi. Izabrani članovi nadzornog odbora su Vesna Kasana, Marica Abel i Božena Takač.

Izvješćujući o  radu u prošloj godini predsjednik Društva Josip Fa, istaknuo je kako je Društvo Mađara Pakrac tijekom protekle godine sudjelovalo na dvadeset različitih manifestacija koje su se odvijale na području Pakraca, Lipika i Baranje te čak i same Mađarske.

Neke od najznačajnijih događanja Fa je istaknuo sudjelovanje u obilježavanju Dana Grada Pakraca, na smotri nacionalnih manjina u Siraču, na smotru folklora u Pakracu te pomogli oko organizacije motocrossa na Matkovcu. U svibnju su već tradicionalno obilježili Dan Mađara gdje su tom prigodom  ugostili predstavnike hrvatske zajednice iz mađarskog grada Cseprega, predstavili su se na manifestacijama u Lipiku, Dežanovcu, Končanici, Doljanima, Belom Manastiru te kao i svake godine nazočili Lipovljanskim susretima. Kao i ranijih godina, organizirali su izlete u Mađarskoj te posjetili Balaton i Budimpeštu.

Pakračko društvo Mađara potvrdilo je dosadašnju suradnju uzvratnim posjetom gradu Csepregu gdje je u rujnu potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Samouprave Grada Cseprega, Samouprave Hrvatske manjine Grada Cseprega te Društva Mađara Pakraca kojim je potvrđen i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije te je održana i promocija knjige „Tri domovine Janković vlastela – Hrvatska, Ugarska, Austrija“, autorice Terezije Horvath-Balogh, inače povjesničarke iz Budimpešte.

Za sve aktivnosti potrošili su oko 75.000 kuna, od čega 55.000 kuna dobivenih od Saveza za nacionalne manjine te 8000 kuna iz proračuna Grada Pakraca.

Društvo i ove godine planira sudjelovati na svim manifestacijama na koje budu pozvani, a jedno od skorih planiranih aktivnosti su promocije knjiga „Mađari u Domovinskom ratu“ i „Mađari u središnjoj Hrvatskoj“ autora Filipa Škiljana.

Goste i članove Društva pozdravio je pakrački dogradonačelnik Marijan Širac te izrazio pohvale dosadašnjem radu i suradnji dok je Snježana Sabo, predsjednica Zajednice Mađara Daruvar, istaknula zadovoljstvo i nadu da će s pakračkim Društvom kao i do sad surađivati u različitim projektima u smislu očuvanja kulturnog identiteta mađarske manjine na ovim prostorima.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email