INICIJATIVA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA Podravka traži kooperante

INICIJATIVA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA Podravka traži kooperante

Podravka Koprivnica temeljom ugovora s Ministarstvom hrvatskih branitelja iz 2017. godine ugovara proizvodnju i otkupa voća, povrća i žitarica koje proizvode zadruge hrvatskih branitelja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiji su nositelji ili članovi obitelji hrvatski branitelji, kao i svi drugi potencijalni ili zainteresirani poljoprivredni proizvođači.

Ciljevi sporazuma su danas prezentirani zainteresiranima u pakračkoj gradskoj vijećnici. Stručni zaposlenici Podravke Nikolina Jelavić i Zlatko Đelekovčanin istaknuli su da je njihov cilj rast domaće poljoprivredne proizvodnje i smanjivanje uvoza namirnice za njihovu prehrambenu proizvodnju, dok je Zvonko Beljo iz Ministarstva naglasio da tako žele zaposliti ili osigurati dodatne prihode braniteljima, članovima njihovih obitelji i ostaloj populaciji.


To konkretno u praksi znači da Podravka s poljoprivrednim proizvođačima, ili još bolje udruženima u zadruge, u ožujku sklapa ugovore o otkupu njihovih poljoprivrednih viškova, poglavito voća, povrća i pšenice pri čemu definiraju asortiman, rokove plaćanja, otkupnu cijenu. Podravka, kako je istaknula N. Jelavić, u preradi koristi oko 200 proizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje pri čemu ne može za većinu osigurati dovoljno sirovina u Hrvatskoj. Tako joj u ovoj godini treba iz otkupa oko 50.000 tona pšenice, 950 tona šljiva i 23.000 tona raznog povrća. Ovisno o kvaliteti pšenicu plaća 3 lipe više od trenutne tržišne cijene. Ostale cijene su poznate: 2,90 kuna za kilogram paprike za ajvar, 1,5 kunu za kg patlidžana, između 2 i 7,40 kn za kg krastavaca (ovisno o veličini), između 4 i 7 kn za kilogram feferona te 8 kn za kilogram graha. Osim toga, Podravka po sklopljenom ugovoru nudi analizu tla i sjemena, stalni stručni nadzor, kreditiranje u repromaterijalu, otkup bez posrednika i plaćanje u roku od 30 dana pri čemu se cijene odnose na dostavljenu robe u njihove tvornice u Koprivnici, Križevcima i Varaždinu.

Zvonko Beljo je podsjetio da je Ministarstvo sklopilo ugovor s tvrtkom Pevec preko koje se mogu na tržište plasirati neprehrambeni proizvodi koje proizvode branitelji ili njihove zadruge.

U ime Grada Pakraca dogradonačelnik Marijan Širac se zahvalio gostima na stručnoj prezentaciji te pozvao sve zainteresirane, bili oni na tribini ili ne, da sve dodatne informacije potraže u gradskoj upravi.

U odnosu na prošlu godinu zainteresiranih je na predavanju bilo još i manje, tek nekoliko, a Podravkini stručnjaci su izrazili čuđenje da se s područja Pakraca i Lipika lani nije javio niti jedan proizvođač za razliku od susjedne Požeštine koja se pokazala kao dobro tržište.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email