truist 1

Turistička zajednica Grada Pakraca na blagdan sv. Josipa organizirala je turistički obilazak pod nazivom „Budi turist u svome gradu“ koji je bio prilika svima zainteresiranima da bolje upoznaju Pakrac i da nauče ponešto novo o gradskim znamenitostima, mitovima i legendama, i to pod vodstvom  jednog od najboljih turističkih vodiča Hrvatske – Vladimira Štibrića, iz Ratkovice pokraj Pleternice.

Obilazak je započeo ispred ureda Turističke zajednice Grada, koje je jedno od najljepših baroknih zdanja ovog dijela Slavonije, a saznali smo da ovu zgradu iz 18. stoljeća krasi jedinstvena štukatura koje nema u ovom dijelu Hrvatske sve do Varaždina. Na Trgu bana Josipa Jelačića vodič Štibrić je upoznao okupljene sa zanimljivostima iz života ovog bana koji je vladao u prvoj polovici 19. stoljeća, o njegovom konju Emiru kao i o urbanoj legendi koja kaže da po položaju noga kod konja na spomenicima možemo saznati kako je onaj koji ga jaše završio, je li bio ranjen, poginuo u borbi ili je preživio.

turist 3

Zanimljiva je bila informacija kako je Sulejmanu Veličanstvenom, koji se kod Sigeta borio protiv Nikole Šubića Zrinskog, bila dostavljena velika količina hrane iz ovog dijela Slavonije, a među ostalim prvi put je probao i kesten pire od kestena iz ovih šuma pa je gospodin Štibrić predložio tu zanimljivost kao ideju za neki novi turistički brend našeg grada.

„Također, poznato je da je ovim područjem prolazila cesta koja je vodila u Svetu Zemlju i ovdje su bili templari, red nastao u Jeruzalemu koji je čuvao hodočasnike i Isusov grob, a dokaz tome je i zvijezda na novčiću Slavonskom banovcu kojeg su kao svoj znak imali i templari. Oni su bili majstori novca, bogataši i njih možemo vezati za kovnicu novca, a banovac je bio vrhunske čistoće i poznat zbog svoje kvalitete,“ nizao je nepoznate činjenice o Pakracu gotovo u jednom dahu ovaj iznimni turistički vodič. Ostaje mali žal što se obilasku nije pridružilo više naših sugrađana, no voditeljica turističkog ureda Gabriela Sabo Seleši planira neke od narednih godina umjesto turističkog obilaska organizirati predavanje gospodina Štibrića, što će vjerojatno rezultirati boljim odazivom.

turist 2