gripa vrata uređeno

Dr. Ante Vitalia obavijestio nas je kako se i ove godine provodi akcija cijepljenja protiv gripe u pakračkom Domu zdravlja i to utorkom i četvrtkom, između 10 i 12 sati. Na razini države osigurano je 500.000 doza cjepiva, od čega je za Požeško-slavonsku županiju predviđeno 7200, a za Pakrac 1600 doza. Cjepiva ima dovoljno, a u slučaju da se pokaže potreba, osigurat će se i dodatne količine. Cijepljenje je besplatno, a cijepiti bi se svakako trebali zdravstveni djelatnici, jer nedopustivo je da oni šire zarazu među pacijentima, naglašava Vitalia.

Osim toga, cijepljenje se svakako preporučuje osobama starijima od 65 godina, svim osobama s kroničnim bolestima i ostalim rizičnim skupinama. Sigurno je i za trudnice, a može se bez bojazni kombinirati s pneumokoknim cjepivom. Sezona gripe još nije počela, tako da svi zainteresirani, a naročito oni iz rizičnih skupina, stignu u ambulantu HZJZ-a, a u dogovoru s liječnikom, cjepivo mogu primiti i u ambulanti obiteljske medicine.

dr vitalija 1 1024x685

Stanje s COVID-om

Što se tiče situacije s COVID-om, ona je trenutačno pod kontrolom te nema težih slučajeva. Postoji nekoliko slučajeva na razini županije, ali većinom se radi o obliku zaraze s blažim simptomima. Procjepljivanje protiv virusa provodi se „omikron“ cjepivom proizvođača Pfizer i to samo jednom dozom, 6 mjeseci nakon prebolijevanja ili prethodno primljene doze cjepiva. U slučaju da se pacijent želi cijepiti i protiv gripe i COVID-a, preporuka je da razmak između dva cijepljenja bude 2 tjedna.