sdp

Aktualni sat, kojim su vijećnici propitivali izvršnu vlast na sjednici gradskog vijeća održanoj jučer, započeo je Zoran Hofman (HDZ) pitanjem o tome u kojoj je fazi spajanje Voda Lipik i požeške Tekije, na što mu je gradonačelnica odgovorila da sve ide uredno i u skladu sa zakonom. Drugo pitanje odnosilo se na čišćenje preostalih zapuštenih parcela u Frankopanskoj ulici na Praulji čiji vlasnici nisu ovdje. Marijan Malogorski, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti, je odgovorio kako je komunalni redar izdao rješenja za uređenje tih parcela, no u konkretnom slučaju je problem što se do vlasnika ne može doći. Ako vlasnici ne urede parcele, grad će ih morati urediti o svom trošku, ali je još puno predmeta na čekanju. Gradonačelnica se nadovezala na odgovor rekavši kako grad u proračunu ima oko 13 tisuća eura namijenjenih za uklanjanje ruševina te se može upisati u vlasnički list za onaj iznos koji putem trećih osoba plati za uklanjanje. U slučaju prodaje, grad se naplaćuje na taj način. Navela je kako se nastavak uklanjanja očekuje na proljeće.

Tomislav Novinc (HDZ) je primijetio kako Muzej vojne i ratne povijesti najavljuje dolazak vozila u njihov prostor pa ga zanima postoje li kakve informacije o tome, te u čijem je vlasništvu oklopno vozilo koje se nalazi u Matkovcu i može li ono ući u eksponate muzeja. Gradonačelnica je naglasila izvrsnu suradnju s Muzejom no ne zna u čijem je vlasništvu oklopnjak iz Matkovca. Jedan oklopnjak je obnovljen i završio je u Bjelovarskom muzeju, dok se za drugi može provjeriti s ravnateljem Muzeja Mariom Tušekom i braniteljima koji su sudjelovali u njegovoj izgradnji.

hdz

Kada Komunalac planira nastaviti uređivanje mrtvačnice na groblju u Gavrinici zanimalo je Nadu Todorović (SDSS). Gradonačelnica je odgovorila da je groblje u vlasništvu grada, dano na upravljanje Komunalcu tako da dio poslova mogu odraditi i jedni i drugi, ali je potrebno provjeriti u kakvom je groblje stanju te će se po pisanom zahtjevu o potrebnim radovima troškovi rasporediti sukladno troškovniku. Drugo pitanje iste vijećnice odnosilo se na stajanje autobusa, koji vozi umjesto vlaka, na autobusnom stajalištu u ulici Matije Gupca, umjesto kod Konzuma ili na autobusnom kolodvoru. Gradonačelnica je naglasila da se radi o privatnoj tvrtki te da grad nije nadležan za autobusni promet. Pročelnik Malogorski se nadovezao da je imao takav upit te da je potrebno obratiti se Čazmatransu koji u suradnji s Arrivom iz Požege može dogovoriti plaćanje perona na autobusnom kolodvoru za ukrcavanje i iskrcavanje putnika, a odbacuje mogućnost korištenja Konzumovog parkirališta koji je na privatnoj parceli. Predloženo je da se uputi dopis od strane grada u Čazmatrans i Požegu te se tako pokuša nešto riješiti po tom pitanju.

Ured za branitelje ponovno u Pakracu

Vlado Eck (HDZ) je upitao kada će se u Pakrac vratiti ured koji će pomagati braniteljima i članovima njihovih obitelji u ostvarivanju prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima na što je gradonačelnica odgovorila kako će već od ovog četvrtka Miroslav Bagarić, voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje u Županiji, dolaziti u Pakrac i u gradskom prostoru pružati pomoć zainteresiranima. Drugo Eckovo pitanje odnosilo se na odvodnju površinskih voda u Ulici Ante Starčevića u Prekopakri, s obzirom da se na središnjem raskrižju slijeva voda u slučaju velikih kiša te nastaje poplava, a šahta je zaštopana zbog smeća i ulja te se voda prelijeva na privatni objekt. Malogorski je naveo kako se krenulo s čišćenjem zaštopanih slivnika na toj lokaciji, a u slučaju zaštopanih cijevi angažirat će se Vode Lipik za njihovo čišćenje. Također je naglasio kako smo svjedoci ekstremnih oborina u zadnje vrijeme koje čak ni očišćeni slivnici ne mogu pokupiti.

Anita Skalnik (HDZ) se u svom pitanju osvrnula na sve češće napade pasa na šetače te ju je zanimalo koje su sankcije za vlasnike pasa te tko je nadležan za rješavanje tih problema. Odgovoreno je da je komunalni redar nadležan za nadzor nad držanjem životinja, a ostalo se rješava preko policije kojoj se prijavljuje napada psa ili opasnost da će napasti osobu. Ona potom izlazi na teren i ispisuje prekršajni nalog s kaznama između 200 i 1000 eura. Veterinarski inspektor tada utvrđuje je li pas opasan i slijedi daljnja procedura koja je dosta duga. Pakrac nema veterinarskog inspektora već on dolazi iz Požege.

sdss

O prometovanju teretnih kamiona Strossmayerovom ulicom zanimala se Tamara Vujanić (SDP) upitavši čiji kamioni imaju dozvolu te koji su kriteriji da izdavanje dozvole za prometovanje kamiona gradom Pakracom. Pročelnik Malogorski je odgovorio da će se od 1. siječnja 2024. zabraniti prolazak kamiona kroz centar grada jer postoji obilaznica. Samo vozila koja obavljaju djelatnosti unutar centra dobit će odobrenje, kao što je na primjer Unija papir za prikupljanje papira i kartonske ambalaže. Izuzetak mogu biti i teška teretna vozila primjerice za drva, ali ta odobrenja će biti jednokratna. Vijećnica Vujanić navela je i problem opterećenja iste ulice tijekom sajma Slavonski banovac, također i Ulice kralja Tomislava pa je predložila postavljanje ležećih policajaca ili pojačanje nadzora. Gradonačelnica se složila da je potrebno urediti promet u centru grada, no navela je da nijedna od te dvije ceste nije gradska, već su županijske i državne, što je po njoj najveći problem. Malogorski je naveo kako su razgovarali sa ŽUC-om, pri čemu je Županija protiv postavljanja uspornika, koje bi po preporukama valjalo postavljati uglavnom u blizini škola i vrtića.

Mile Vujić (SDP) je postavio pitanje hoće li se mijenjati LED rasvjeta u prigradskim naseljima i ako da, u kojima. Gradonačelnica je odgovorila da se to kontinuirano radi i postupno, bez ulaženja u kreditna zaduživanja. Na prostoru grada preko 90 posto zamjene je obavljeno, a ona se širi od centra prema periferiji i svake se godine rješavaju 3 do 4 ulice. Vujić je upitao i o lošem stanje asfalta i bankina u ulici Grigora Viteza gdje se na pojedinim mjestima ne mogu mimoići dva vozila. I pročelnik Malogorski i gradonačelnica su se složili da je to najlošija ulica u Pakracu koja se mora temeljito i sveobuhvatno obnoviti, ali je potrebno prvo naručiti zahtjevnu projektnu dokumentaciju za što su potrebna velika novčana ulaganja te će se radovi morati provesti u više faza.

Hotel dobio nove zakupoprimce

Zoran Krejči (SDP) je podsjetio vijećnike o inicijativi Biljane Borzan od prije nekoliko godina o subvencioniranju dizala za stambene zgrade te Silvana Hrelje koji je u saborsku proceduru uputio istu problematiku i najavio izradu zakona prema kojemu bi 40 posto cijene dizala subvencionirala država, 30 do 40 posto gradske uprave, a ostatak sami stanari. Upitao je gradonačelnicu smatra li da će to biti usvojeno i podržava li taj zakon. Ona je odgovorila da nije pročitala prijedlog zakona jer je još u proceduri. U Pakracu nemamo nijednu stambenu zgradu koja ima projekt tako da će opet biti potrebno izraditi projektnu dokumentaciju. Slaže se da zbog starih i osoba s invaliditetom trebaju dizala, te je navela da su Dom zdravlja i gradska uprava preko Ministarstva hrvatskih branitelja dobili sredstva za ugradnju dizala uz nadu da će se kroz neko ministarstvo takav princip rada nastaviti i za fizičke osobe. Drugo pitanje Krejčija odnosilo se antene dvaju teleoperatera koje se nalaze na zgradi gradske uprave. Upitao je koliko su one sigurne uslijed nevremena i vjetrovitih oluja, odnosno jesu li ishođene sve potrebne dozvole za postavljanje istih. Tomislav Petrač, pročelnik Upravnog odjela za pravne poslove i financije je odgovorio da je grad dao suglasnost za postavljanje antena, a uvjet je bio ishođenje svih dozvola. Također, nakon potresa je izvršen očevid kojim je pregledana statika antena i pritom utvrđeno kako je zasad sve u redu.

vijeće vodstvo

U kojoj je fazi natječaj za zakup Hotela Pakrac upitao je Karlo Rek (HDZ) na što mu je gradonačelnica odgovorila kako je prošli tjedan potpisan ugovor s novim zakupoprimcem hotela te se očekuje u sljedeća dva do tri tjedna da će sva papirologija u županijskim i državnim uredima biti gotova. Radi se o mladom bračnom paru koji je stekao poslovno iskustvo u Hrvatskoj i izvan nje, a ona im je zaželjela puno sreće i uspjeha u novim prostorima.