županija Dan državnosti 2024

 

Održavanje makadamskih nerazvrstanih cesta najveći je problem seoskog stanovništva na istočnom dijelu Grada Pakraca istaknuli su članovi mjesnih odbora Glavice, Cikota, Ožegovaca, Branežaca, Gornje Šumetlice, Krički, Dragovića, Grahovljana, Dereze i Brusnika na odvojenim sastancima s gradonačelnicom Anamarijom Blažević, njenim zamjenikom iz redova srpske nacionalne manjine Nikolom Ivanovićem te predstavnicima stručnih službi gradske uprave što su prošlog tjedna odražavani u njihovim naseljima.

Veliki dio problema s makadamskim cestama izazivaju prijevoznici trupaca jer se njima kreće preteškim kamionima i strojevima, ističe tamošnje stanovništvo.

Razgovarajući s gradskim čelnicima, predstavnici ovih naselja su pohvalili lanjske aktivnosti na sanaciji makadamskih putova izazvanih elementarnom nepogodom iz 2014. godine. Odgovarajući na ove pritužbe, gradonačelnica je istaknula da je u nadležnosti Grada oko 800 kilometara makadamskih putova i cesta što je veliki i financijski i radni teret jer se njima ponajviše bavi gradski komunalni pogon koji sve ne stigne, ali će već tijekom ljeta biti sanirani najviše oštećeni dijelovi i najfrekventnije prometnice, kao i uređeni dijelovi putnih jaraka što je preduvjet njihovog održavanja.

Od ostalih problema, gradskim čelnicima je istaknuta želja i potreba da se ruševine bivših seoskih domova uklone, a predratni objekti laktofriza, pretvore u prostore za sastanke što je u nekim naseljima već  praksa.

Problem su im i štete na usjevima koje pričinjava divljač radi čega su kontaktirana nadležna lovačka tijela, kao i nedovoljna mjestimična loša pokrivenost mobilnom telefonijom.

Kako su nas izvijestili gradski čelnici, sastancima su izrazili zadovoljstvo obje strane: mjesni odbori činjenicom da ih je obišla i saslušala gradonačelnica, a gradski čelnici odazivom i ozbiljnim pristupom članova mjesnih odbora. Pritom je istaknuto da niti ranije nije bio problem komunikacija na relaciji stanovnika i gradske uprave čime će sada biti još i bolja.

županija Dan državnosti 2024