pd psunj glavna

Pakračkim planinarima 2023. godina ostat će zabilježena po preranom odlasku njihovog predsjednika Zorana Milakovića Zoke, no unatoč tome, nastojali su nastaviti njegovim putem i osim uobičajenih planinarskih aktivnosti, posvetili su se radu s djecom, što planiraju i ubuduće, rečeno je jučer na Skupštini PD Psunj održanoj na Omanovcu.

Na izvanrednoj skupštini Društva održanoj u rujnu prošle godine izabran je novi predsjednik, Stevo Nagy, za dopredsjednika je imenovan Žarko Roček, a za tajnicu Jelena Ugrica.

Društvo je lani obilježilo 95. obljetnicu organiziranog planinarstva u Pakracu, promovirali su se na sajmu Slavonski banovac, a na Grahfestu osvojili izvrsno četvrto mjesto, organizirali su 27. memorijalni pohod Fokinom stazom na kojem je sudjelovalo oko 225 planinara iz svih krajeva Hrvatske. Nakon prošlogodišnje skupštine, s glavnim tajnikom Hrvatskog planinarskog saveza Alanom Čaplarom dogovoren je okvir budućeg rada s djecom unutar Društva pa je tako već u travnju održan prvi dječji izlet, a do kraja godine održano ih je deset. Također, organizirano je kampiranje za djecu na livadi ispred Doma na Omanovcu kao i olimpijski dan na manifestaciji Pozdrav ljetu na kojem je sudjelovalo 50-ak djece.  

pd psunj skupstina

Iz izvješća predsjednika gospodarske sekcije Slavka Habijanca vidljivo je da su održavane radne akcije, osobito akcije čišćenja nakon olujnog nevremena u srpnju koje je zahvatilo i područje oko planinarskog doma, za što je ukupno utrošeno oko 500 radnih sati. Nagy je podnio izvješće o markacijskim aktivnostima kao i o aktivnostima sekcije za izlete i propagandu koja je lani odradila više od 40 izleta, uključujući i visokogorske.

Potvrđen mandat rukovodstvu Društva

Uslijedio je izborni dio skupštine gdje su potvrđeni mandati predsjednika Nagyja, dopredsjednika Ročeka i tajnice Ugrice te su uslijedila imenovanja novih članova Izvršnog odbora za naredni mandat, kojeg još čine: Predrag Culić, Goran Arbanas, Dragica Širac, Sanela Zorbas, Sergej Paik i Slavko Habijanec. U Nadzorni odbor odabrani su Goran Far, Vera Far i Jozefina Aušprung, dok su članovi Suda časti Ludmila Černi, Krešimir Čehulić i Željko Pijuko.

I u planu rada za 2025. godinu težište rada Društva je na nastavku rada s djecom za koje planiraju izraditi mali planinarski dnevnik te mobilnu aplikaciju, zatim održavati radne akcije, organizirati pohađanje tečajeva za vodiče i markaciste kao i brojne izlete.

Iz financijskog izvještaja vidljivi su ukupni prihodi u visini oko 7.900 eura od čega je 1.100 eura od Grada Pakraca putem Sportske zajednice, 1.350 eura od članarina, a značajnija sredstva pristigla su od najamnine Doma, oko 4.700 eura. Ukupni rashodi bili su u visini oko 18.400 eura, s tim da je gotovo 12.400 eura utrošeno na financiranje projekta za rekonstrukciju Doma, a razlika je pokrivena akumuliranim sredstvima iz prijašnjih godina na računu Društva.

pd psunj zahvalnice

Predsjednik Nagy podijelio je priznanja i zahvalnice zaslužnim članovima Društva, a Antun Ciglenečki se digitalnom projekcijom fotografija s prijašnjih izleta prisjetio Zoke, koji je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u Planinarskom Društvu Psunj.

Završnu riječ imali su gosti iz prijateljskih planinarskih udruga, Mario Ripli, predsjednik virovitičkog HPD-a Papuk, ujedno član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza i Bruno Horvat, predsjednik HPD „Sokolovac“ Požega koji su čestitali novom/starom vodstvu te pohvalili dosadašnji rad Društva. Ispred Grada Pakraca, okupljenima se obratio gradski vijećnik Tomislav Novinc koji je izrazio podršku Društvu u daljnjem radu, pogotovo u radu s djecom, uz napomenu kako će za svoje djelovanje uvijek imati podršku Grada.

DSC1158
DSC1159
DSC1172
DSC1173
DSC1176
DSC1175
DSC1189
DSC1190
DSC1188
DSC1187