sportas grada 2023 naslovna

Nogometaš pakračkog Hajduka Filip Matijašević najbolji je sportaš Grada Pakraca, motocrossist Stefan Lenče je najbolji mladi sportaš Grada, a rukometni tajnik Dario Papušek najbolji je sportski djelatnik u 2023. godini, a na jučerašnjoj 31. svečanosti u Hotelu Pakrac uručena su im prigodna priznanja. Tradicionalni izbor sportaša grada po 10. put je proveo Pakrački list u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Pakraca.

U konkurenciji za najboljeg sportaša/icu kandidata pristiglo je osam kandidatura: kuglač Niko Kalvi (KK Pakrac-Papuk i Slavonski Banovac), rukometaš Karlo Kligl (RK Pakrac), ribolovac Damir Leš (ŠRD Pakrac), streličar Dario Marošević (SK Kuna), nogometaš Filip Matijašević, (NK Hajduk Pakrac i NK Slavonija Prekopakra) i odbojkašica Hana Vujić (OK Volley Li-Pa), a najviše glasova osvojio je Filip Matijašević.

Najbolji sportaš Filip Matijašević

Filipa Matijaševića, nogometaša pakračkog Hajduka predložila su dva lokalna nogometna kluba, a u svom obrazloženju Hajduk je naveo sljedeće: „Rijetko koje ime nekog pakračkog sportaša je postalo sinonim za uspjeh kao ime Filipa Matijaševića, ne samo na području Pakraca nego u cijeloj sportskoj, posebno nogometnoj regiji, pa i šire. Filip Matijašević danas je neupitno najpoznatiji sportaš Pakraca hvaljen i priznat od brojnih nogometnih stručnjaka, igrača i ljubitelja nogometa. Filip je pakračko ili, da budemo pošteni, prekopakransko dijete. Već sa sedam godina uključio se u trenažni proces u NK Hajduk trenirajući s nekoliko godina starijim dečkima. Izuzetan talent vidljiv već na prvu, nadograđen je ogromnom ljubavi za nogomet, radom i upornošću pa je tako, po riječima njegovog prvog trenera Darka Kelemena, od 150 aktivnih dana u jednoj sezoni, Filip skupio 200, trenirajući dodatno, igrajući paralelno u svom uzrastu i uzrasnoj kategoriji više.

Kao jedan od prvih pakračkih igrača zaigrao je u 1. HNL, da bi ga nogometni put zadnjih nekoliko godina vratio natrag u njegov i naš Hajduk. Uz brojne sjajne igrače kroz povijest, nikad niti jedan nogometaš s područja Pakraca nije tako obilježio jednu sportsku godinu. U teškim trenucima Hajduka, u ljeto 2023., nedostatkom kadrova koji bi sudjelovali u radu kluba, upitnom nastavku natjecanja, Filip je, uz Adrijana Baškieru, Nikšu Grubišića, Ivana Keća i Filipa Dietzmana, ostao u Hajduku s 15-ak kadeta i juniora, s jednom željom – ne ispasti u niži rang natjecanja. A sezona je završila čudesno, naslovom jesenskog prvaka, Filip je nosio ekipu, a s 26 postignutih golova bio uvjerljivo najbolji strijelac u međužupanijskoj ligi Brod-Požega, zabivši više golova nego što je većina ostalih ekipa dala ukupno. Svi sportski mediji i portali objavili su, u današnjem nogometu, nevjerojatan podatak da je u utakmici u Sikirevcima zabio svih 7 golova. Naravno da je Filip od strane trenera i kapetana proglašen i najboljim igračem te lige. S futsal ekipom N. Gradiška, u zadnjoj utakmici kvalifikacija propustili su ulazak u 1. hrvatsku futsal ligu. Kruna sezone bio je nastup na najvećem i najpoznatijem malonogometnom turniru Kutija šibica u Zagrebu u prosincu prošle godine. Zabijanjem golova u četvrtfinalu, polufinalu i odlučujućeg gola u finalu Filip je svojoj ekipi donio naslov pobjednika turnira te, u konkurenciji hrvatske malonogometne elite, proglašen najboljim igračem Kutije šibica. Filip Matijašević ključni je igrač današnjeg Hajduka, uzor mladim nogometašima, onima koji su, kao i on, počeli udarati loptu na Hajdukovom travnjaku sa 6, 7 godina, kao i onima koji mu se pridružuju u seniorima.

Njegova priča, u konačnici, je priča o radu, odricanju, padanju i dizanju, vjeri i ljubavi, koja upravo zato rezultira uspjehom. S Hajdukom Pakrac počeo je pisati tu priču, vjerujemo da će je s Hajdukom i završiti“, obrazložio je NK Hajduk Pakrac svoj prijedlog.

Priznanje i nagradu u iznosu od 130 eura je Filipu uručila gradonačelnica Anamarija Blažević.

DSC09294 Custom

Mladi sportaš Stefan Lenče

U konkurenciji za najboljeg mladog sportaša kandidirani su: ribič Marko Adžijević (ŠRD Pakrac), nogometaš Mihael Balog (NK Hajduk), odbojkašica Valentina Čakarić (OK Volley Li-Pa), motocrossist Stefan Lenče (MK Pakrac-Lipik), rukometašica Paula Lucić (RK Pakrac) i kuglačica Lorena Zubalj (KK Pakrac-Papuk), a najviše glasova osvojio je Stefan Lenče.

Štefa je za ovo priznanje predložio njegov MK „Pakrac-Lipik“, a u obrazloženju ističu: Stefan Lenče iz godinu u godinu zavidno napreduje te neprestano iznenađuje svojim intenzitetom treninga, zalaganjem na utrkama i na kraju rezultatima. Protekle sezone vozio je utrke Međunarodnog prvenstva Hrvatske, Alpe Adria kup te Europsko prvenstvo. Zbog ozljede koje je imao u 2022. godini neke rezultate je za „dlaku“ izgubio, no svejedno je na zavidnim pozicijama završio godinu i postigao odlične rezultate od kojih ističemo:

Prvenstvo Hrvatske u klasi MX65 je završio na najvišoj stepenici (1. mjesto)

Slavonsku ligu je također završio na 1. mjestu.

Nastupao je u Bosni i Hercegovini na dvije utrke što mu je bilo dovoljno da završi ukupno 2. i u njihovom prvenstvu.

Stefan je prošle godine ponovno nastupio i na nekim utrkama Europskog prvenstva u kojoj je konkurencija izrazito jaka te je i tamo dokazao da može parirati „najboljima“ i na svakoj utrci završio je među top 20 vozača.

Stafanu je priznanje uručio Vladimir Gazić, direktor Poduzetničkog centra i turističke agencije Pakraca, izdavača Pakračkog lista.

DSC09291 Custom

Sportski djelatnik Dario Papušek

U konkurenciji sportskih djelatnika kandidirani su: Marko Kepčija (OK Volley Li-Pa), Dario Papušek (RK Pakrac), Jure Rosić (KK Slavonski Banovac), Tomo Škondro (NK Hajduk Pakrac) i Tihomir Vuković (ŠRD Pakrac). Za sportskog djelatnika Grada Pakraca za 2023. godinu najviše je glasova dobio Dario Papušek.

Dario je kandidiran od strane Rukometnog kluba „Pakrac“ koji u obrazloženju kandidature ističu: „Dario Papušek je rođen 17.8.1986. Po zanimanju je prvostupnik fizioterapije te ponosni otac dvoje djece. Zaposlen je u Toplicama Lipik. Dario ima najduži staž u klubu te vrlo uspješno obnaša dužnost dopredsjednika. Nemojmo isključiti da Dario još uvijek aktivno brani boje Rukometnog kluba „Pakrac“ te još uvijek pruža izvedbe kakvih bi se postidjeli i mnogo mlađi kolege među vratnicama. Uz posao i obiteljske obveze, Dario se iz dana u dan bespoštedno trudi da klub funkcionira kako treba i da niti jednoj kategoriji ništa ne nedostaje. U tome je izuzetno uspješan i bez njega, Klub ne bi mogao ovako dobro funkcionirati. Dario je jedna poštena osoba, uvijek spremna pomoći, izuzetno je marljiv, možemo reći pravi radoholičar. Nećemo pretjerati ako kažemo da je Dario „dobri duh“ našeg Kluba koji bez njega ne bi bio isti te nas je svojim predanim radom i žrtvom zadužio kao malo tko.“

Dariju je priznanje uručio Mario Lopar, predsjednik Sportske zajednice Grada Pakraca.

DSC09289 Custom

Matijaševiću individualna nagrada, Pakracu za opći sportski dojam

Zahvaljujući na priznanju u ime svih nagrađenih Filip Matijašević je rekao da su emocije ponovno proradile čuvši tekst kandidature koju su Hajdukovci za njega napisali. „Lijepo je čuti rezime svega što se izdogađalo i što smo postigli ekipno i ja individualno, stvarno sam jako zadovoljan i sretan. Zahvalio bih prvenstveno svojoj obitelji bez koje ovog ničega ne bi bilo, svim ljudima u i oko našeg kluba na čelu s Vladimirom Gazićem, suigračima, treneru Dudi, Slavku Vujiću i svim ostalima, a nadam se i da ćemo proslaviti naslov prvaka 4. MŽNL PŽ-SB. Nema stajanja, sad idemo još jače“, poručio je Fićo.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je čestitala ne samo nagrađenima nego i nominiranima jer je i sama nominacija priznanje. Zahvalivši Poduzetničkom centru i turističkoj agenciji Pakrac, Sportskoj zajednici na suradništvu te Pakračkom listu na tradiciji izbora staroj trideset i jednu godinu, poručila je kako ju posebno veseli i veliki broj kandidiranih mladih sportaša što potvrđuje činjenicu kako je Pakrac grad u kojemu mladi imaju širok izbor sportova kojima se mogu baviti. „Ponosna sam na sve vaše rezultate, na napore svakog našeg sportskog pojedinca, a mi se trudimo pozicionirati Pakrac na sportsku kartu gdje će biti prepoznat u široj okolici kao grad koji ima što ponuditi. U sklopu Sportske zajednice postoje 22 udruge što nije mala brojka, a vjerujem da će ih biti i više, što zahtjeva i veću financijsku podršku, no kao i dosad, trudit ćemo se adekvatno vas podržati i ubuduće. Daljnji planovi postoje, uskoro ćemo izgraditi i padel igralište (između Zagreba i Osijeka ne postoji takav teren) te dva teniska terena te se veselim našoj širokoj sportskoj lepezi te svim manifestacijama koje ćete prirediti ove godine“, izjavila je gradonačelnica.

U 32 godine proveden je 31 izbor (od 1996. godine odvojeno za Pakrac i Lipik), a od 2014. u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Pakraca samo za Pakrac.

Pri tom je izabrano 27 pojedinca (po dva puta ribolovci Vesna Radanović i Dejan Vondrak, kuglač Darko Kir i kick boksačica Tihana Jirasek) te 23 pojedinca po jednom koji su došli iz 11 sportova: nogomet (9), (sportski ribolov (6), kuglanje (5), kick boksing, streličarstvo, rukomet i moto sport (2) te po jednom atletika, maraton, odbojka, brdski biciklizam i 13 klubova (po osam puta NK Hajduk, pet puta ŠRD Pakrac, tri puta KK Papuk, dva puta KBC „Pakrac“, SK „Kuna“, KK „Pakrac i RK „Pakrac“ te po jedanput AK „Jedinstvo“ Poljana, OK Daruvar, NK Kamen Ingrad Velika, MK Pakrac, BK „Titan“, ŠRK „Trnje“ Zagreb“, „Mazator“ Slavonski Brod) od kojih pet nisu sa sjedištem na području Grada Pakraca.

DSC09285 Custom

DSC09286 Custom

DSC09287 Custom