os ibm

„Na današnji dan prije 150 godina rođena je jedna od najvažnijih i najnadarenijih hrvatskih književnica, Ivana Brlić Mažuranić, čije je ime zauvijek utkano u tkivo naše kulturne baštine, a njen doprinos književnosti ostaje neizbrisiv“, rečeno je danas u uvodnom programu kojim je otvorena izložba u Osnovnoj školi braće Radića Pakrac posvećena životu i djelu jedne od najznačajnijih spisateljica za djecu u Hrvatskoj i svijetu.

„Krenulo je od razrednog projekta koji se proširio na izložbu na razini cijele škole. Inače, na nastavi hrvatskog jezika obrađujemo temu autobiografije, a ove godine smo povodom te velike obljetnice čitali autobiografiju Ivane Brlić Mažuranić. Stoga sam zadala učenicima da napišu zamišljene autobiografije likova koje su sami odabrali iz njezinih djela, a na kraju sam to mala proširila kroz suradnju s kolegama koji predaju tehničku, likovnu kulturu…“, rekla je nastavnica hrvatskog jezika Martina Nenadović Lneniček i dodala da su učenici šestih i sedmih razreda crtali, izrađivali makete gradova u kojima je Ivana Brlić Mažuranić živjela te istraživali njen život i rad. Sve je zaokruženo lutkarskom predstavom dramske skupine „Kako je Potjeh tražio istinu“, po istoimenoj pripovijetki iz zbirke "Priče iz davnine", koju su danas izveli učenici petog razreda.

os predstava

Osim nastavnice Nenadović Lneniček, vrijedni učenici su odrađivali zadatke pod mentorstvom nastavnika Milana Nadaždija, Filipa Hodaka, Nikoline Zanetti, Maje Farkaš i knjižničarke Anite Pavlečić.

„Neka nas njene priče inspiriraju da čuvamo našu kulturu, jezik i tradiciju, a Ivana Brlić Mažuranić neka nam bude vječni podsjetnik na snagu riječi i moć priče“, rečeno je na kraju programa otvorenja ove hvalevrijedne školske izložbe.

DSC0959-Medium
DSC0958-Medium
DSC0956-Medium
DSC0955-Medium
DSC0951-Medium
DSC0949-Medium
DSC0948-Medium
DSC0944-Medium
DSC0946-Medium
DSC0940-Medium